Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Next revision
Previous revision
Last revisionBoth sides next revision
tyokaluja:sla-tulostin [23.06.2022 21:16] – created Pekka Oinastyokaluja:sla-tulostin [08.02.2024 16:50] – old revision restored (25.07.2023 11:35) Holly Poer
Line 1: Line 1:
-*This article is a work in progress*+//An English language version of this article is available [[tyokaluja:en:sla-printer|here]].//
  
-====== Elegoo Mars SLA-printer (resin printer) ======+====== Elegoo Mars SLA-tulostin (hartsitulostin) ======
  
-The hacklab has a first-generation Elegoo Mars SLA resin printer. The printer is located inside a fume hood in the painting room.+{{:tyokaluja:elegoo-mars.jpeg?200|}}
  
-===== Printer Specifications =====+Hacklabilla on ensimmäisen sukupolven Elegoo Mars hartsitulostin. Tulostin on maalaushuoneessa vetokaapissa.
  
-**Printing area:** 120 x 68 x 155 mm +===== Tulostimen tekniset tiedot =====
-**X/Y Resolution:** 0.047 mm (2560 x 1440 pixels) +
-**Layer height:** Depends on resin; usually 0.05 mm+
  
-===== Preparing the Model =====+**Tulostusalue:** 120 x 68 x 155 mm\\ 
 +**X/Y -resoluutio:** 0.047 mm (2560 x 1440 pikseliä)\\ 
 +**Kerroskorkeus:** Riippuu hartsista; yleensä 0.05mm\\ 
 +**UV aallonpituus:** 405 nm\\
  
-You can print any 3D model as long as it fits in the print area. The most common file format is STL. Models can be found online or created using CAD software, Blender, etc.+===== Mallin valmistelu =====
  
-Models must be prepared using a slicing application before the printer can print themThe recommended application is ChiTuBox, which can be found on at least some of the computers at the labChiTuBox can also add supportsmake holes (for resin drainage) and hollow out the model (to conserve resin). Selecting the correct printer profile (Elegoo Mars) and the correct resin profile in ChiTuBox will give you workable default settings. If there is no profile for the resin you are usingconsult the resin bottle.+Tulostimella voi tulostaa minkä tahansa 3D-mallin kunhan se mahtuu tulostusalueelleYleisin tiedostomuoto on STLMalleja löytyy netistä tai niitä voi tehdä CAD-ohjelmistoillaBlenderilläyms.
  
-After the model is slicedput it on the USB stick found attached to the printerthen plug the USB stick into the USB extension cable next to the printer.+Ennen tulostusta malli tulee slaissata käyttäen slaissaussoftaa. Tämä tehdään ChiTuBox-ohjelmallamutta huomioitavaa on, että ChiTuBox on aika kehno tekemään automaattisesti supportteja (se tekee niitä aivan liikaa, joka tuhlaa hartsia ja tuottaa printin jälkeistä lisätyötä). Jos tarvitset automaattisesti generoituja supportteja, PrusaSlicer hoitaa ne paljon paremmin ja osaa lisäksi optimoida tulosteen rotaation siten, että se vaatii minimaalisen määrän tukemista. Molemmat ohjelmat löytyvät ainakin joiltakin labin koneilta (kokeile loungen ikkunoiden vieressä olevaa, jossa lukee "Dragon").
  
-===== Preparing the Printer =====+Supporttien luominen PrusaSlicerissä hoituu seuraavasti. Aseta ohjelma SLA-tilaan vaihtamalla printteriprofiiliksi joko Elegoo Mars tai Prusa SL1 (ensimmäinen näistä on custom-profiili, koska PrusaSlicer ei virallisesti tue kyseistä tulostinta; Prusa SL1 on ominaisuuksiltaan ja tulostusalueeltaan hyvin samanlainen, kuin Elegoo Mars, joten se toimii myös). Importtaa haluamasi STL normaalisti ja käytä ruudun vasemmassa reunassa olevia työkaluja mallin kääntelyyn ja supporttien generointiin. PrusaSlicer osaa myös onttouttaa mallin ja porata reikiä, mutta se ei osaa infilliä joten tämä vaihe kannattaa jättää ChiTuBoxiin. Lopuksi tallenna tiedosto menemällä File -> Export -> Export plate as STL including supports. Tämän tiedoston voi sitten avata ChiTuBoxissa.
  
 +ChiTuBoxissa oikean tulostin- ja hartsiprofiilin valitsemalla saat toimivat oletusasetukset, mutta varmista ne kuitenkin varulta oikeiksi klikkaamalla isoa Settings-nappulaa oikealla. Yksi asia mikä täältä kannattaa katsoa on onttoutus- ja infill-asetukset. Jos malli on jo ontto ja haluat infilliä, tulee tällä sivulla olevan seinänpaksuuden vastata olemassaolevaa seinänpaksuutta tai muuten ChiTuBox tekee irrallisia infill-rakenteita ja todennäköisesti pilaa printin (kaiken kukkuraksi tämä kohta tukee vain tasalukuja). Jos käyttämällesi hartsille ei ole valmista profiilia, katso valotusajat yms. hartsipullosta.
  
 +Kun malli on slaissattu, tallenna se printterissä (tai pikemminkin printterin vieressä olevassa USB-jatkojohdossa) kiinni olevalle USB-tikulle ja laita tikku sitten takaisin kiinni printteriin.
 +
 +===== Tulostimen käyttö =====
 +
 +==== Hartsiturvallisuus ja -hygienia ====
 +
 +**HARTSIN KANSSA LÄTRÄTESSÄ KÄYTETÄÄN //AINA// SUOJALASEJA. EI MUTTIA.** Mielellään sellaisia silmät sivultakin suojaavia.
 +
 +Hartsi on yleisesti ottaen melko myrkkyä (kuten pullossa olevat hieroglyfit kertovat). Käytä aina suojalaseja kun työskentelet printterin parissa äläkä koske hartsiin paljain ruumiinosin äläkä varsinkaan järkkää sitä silmiisi tai suuhusi. Hartsin välittömiin vaikutuksiin lukeutuvat kemialliset palovammat. Se ei ole riittävän väkevää polttamaan ihoa välittömästi, mutta se //on// riittävän väkevää polttamaan silmät, suun limakalvot, jne. Jos saat hartsia iholle, pyyhi enimmät pois paperilla ja pese alue heti vedellä ja saippualla. Jos saat hartsia silmään, huuhtele silmää juoksevalla vedellä 15 minuuttia ja mene välittömästi ensiapuun.
 +
 +Pitkällä aikavälillä hartsi on allergisoivaa ja kontakti voi kehittyä hartsiallergiaksi vaikkei sinulla sitä entuudestaan olisi. Tämä on toinen hyvä syy pitää se pois iholta.
 +
 +Hyvin tuuletetussa huoneessa hartsin käryt eivät ole kovinkaan vaarallisia eivätkä turvaohjeet yleensä pidä hengityssuojaimia tarpeellisina. IPA-käryt, joita printtejä puhdistaessa vapautuu, ovat hartsia ikävämpiä, joten jos putsaamisessa kestää pitkään niin pelkästään niiden takia naamari voi olla hyvä idea. Maalaushuone ja tulostimen vetokaappi ovat tuuletettuja, mutta aika pahaltahan siellä haisee muutenkin, niin ei hengityssuojaimesta haittaakaan ole, jos huoneessa täytyy viettää pitempiä aikoja.
 +
 +Hartsin ja kovettamattomien tulosteiden kanssa työskennellessä on hyvä seurata puhtaan ja likaisen käden periaatetta. Toiseen käteen laitetaan nitriilihanska, ja tämä on ainut käsi jolla ikinä kosketaan hartsiin, kovettamattomiin tulosteisiin, tulostimen tulostuslevyyn, työkalujen bisnespäihin tai mihinkään muuhun, mikä on kontaktissa hartsin kanssa. Toinen käsi on puhdas käsi, ja se on ainoa käsi jolla kosketaan työkalujen kahvoihin, tulostimeen tai kovetuskoneeseen tai mihinkään muuhun, jonka ei pidä sotkeutua hartsiin.
 +
 +Kun noudattaa turvaohjeita, niin hartsin käyttö on turvallista ja helppoa, joten ei kannata turhan päiten pelätä sitä.
 +
 +==== Tulostimen valmistelu ====
 +
 +Kytke tulostin päälle sen takapuolella olevasta virtakytkimestä. Nosta punainen suojakupu pois.
 +
 +Katso tulostimen pohjalla olevaan hartsiammeeseen. Luultavasti siellä on jo hartsia, joka on ihan OK koska hartsi säilyy hyvänä kuvun alla useita viikkoja. Se voi kuitenkin kerrostua, joten ammeessa oleva hartsi tulee sekoittaa ennen käyttöä ja samalla katsoa, ettei siellä kellu mitään kovettuneita sattumia jotka voivat pilata printin. Helpoin tapa tehdä tämä on vetää nitriilihanska käteen ja sekoittaa hartsia varovasti sormella kunnes väri tasoittuu. Jos hartsi näyttää jo yksiväriseltä, sekoita sitä silti; se saattaa vaan teeskennellä.
 +
 +Jos ammeessa oleva hartsi on mennyt huonoksi( ollut pitkään ja nesteste ei ole tasavärinen), se tarvitsee vaihtaa. Pitkään seissyt hartsi muodostaa kerroksen astian pohjaan ja se estää valon pääsyn(kuten kuvasssa). Joten ennen tulostamisen alkamista, kannattaa tyhjentää suodattimen läpi vanha hartsi ja tarkistaa kalvon kunto. Nestettä voi sitten oman harkinnan mukaan käyttää uudelleen, jos se ei ole muuttunut liian "paksuksi"
 +
 +{{:tyokaluja:hartsi_tulostin_pohja.jpg?200|}}
 +**TODO: kuinka hartsi vaihdetaan**
 +
 +Varmista että tulostuslevy (ylhäällä roikkuva osa, joka liikkuu ylös ja alas hartsissa) on asetettu kunnolla loppuun asti, on kiinni ja kiristetty.
 +
 +
 +**TODO: milloin Z-akseli tarvitsee nollata ja kuinka se nollataan**
 +
 +Laita punainen suojakupu takaisin tulostimen päälle.
 +
 +
 +==== Tulostaminen ====
 +
 +Valitse kosketusnäytöltä tiedosto, jonka haluat tulostaa. Varmista esikatselusta että se on oikea tiedosto ja paina starttia.
 +
 +Seuraa ensimmäisen muutaman kerroksen tulostamista varmistuaksesi siitä, että kaikki on OK. Tulostuslevyn pitäisi laskeutua hartsiin, mennä pohjalle asti, nousta pikkusen matkaa ylös ja sitten laskeutua takaisin pohjalle, jossa se pysyy 60 sekuntia (tai mitenkä pitkän valotusajan asetitkaan pohjakerroksille). Tämä prosessi toistuu 4 kertaa (tai montako pohjakerrosta asetitkaan), jonka jälkeen jokaista kerrosta valotetaan 8 sekuntia (tai minkä asetitkaan valotusajaksi). Jos tässä vaiheessa näyttää vielä hyvältä eikä tulostimesta kuulu outoja ääniä eikä hartsia valu pöydälle eikä mikään ole tulessa, voi tulostimen jättää yksinään. Itse tulostetta ei kumminkaan voi nähdä vielä pitkään aikaan, koska se roikkuu ylösalaisin hartsialtaassa.
 +
 +==== Tulosteen irrottaminen ====
 +
 +Kun tulostus on valmis, tulostuslevy nousee maksimikorkeudelle ja pysyy siinä.
 +
 +Tässä vaiheessa laitetaan (taas) suojalasit päähän ja vedetään hanska käteen, niinkuin turvallisuuskohdassa puhuttiin. Löysää puhtaalla kädellä tulostimen yläosassa oleva iso ruuvi ja liu'uta tulostuslevy irti vetämällä sitä itseäsi kohti. Tulostuslevy on hartsin peitossa, joten koske sen pohjaan vain likaisella hanskakädellä.
 +
 +Raaputinlastaa käyttäen irroita printti varoen tulostuslevystä. Levyä on OK käsitellä metallityökalulla, mutta tee se varoen ja loivassa kulmassa ettet jätä syviä naarmuja tai vaurioita tulostettasi. Irrota mahdolliset supportit tulosteesta ja pyyhi enimmät hartsit pois käsipaperilla.
 +
 +==== Tulosteen puhdistaminen ====
 +
 +{{ :tyokaluja:anycubic-wash-and-cure.jpeg?200|}}
 +
 +Tulostimen vierestä löytyy Anycubic Wash and Cure -kone, jolla pestään ja kovetetaan tulosteet. Nosta koneen keltainen muovikupu pois. **Älä koske muovikupuun tai mihinkään koneen osaan likaisella hanskakädelläsi.** Poista ison puhdistusrasian kansi ja aseta rasia puhdistuskoneeseen. Koneen pohjalla on matalat reunat joiden avulla rasian saa paikalleen, mutta mekaanista yhteyttä ei ole; rasian pohjalla olevaa propellia pyöritetään magneeteilla.
 +
 +Laita tulosteesi metalliseen pesukoriin ja laske kori puhdistusainesammioon. Korin kahva menee koneen yläreunassa oleviin pidikkeisiin. Laita kone Wash-tilaan alareunan hallintapaneelista ja aseta haluamasi aika pesuohjelmalle (2 tai 4 minuuttia pitäisi riittää). Käynnistä pesuohjelma ja odota että kone ilmoittaa sen loppumisesta piippaamalla.
 +
 +Kun pesu on suoritettu, poista printtisi pesukorista ja sitten poista pesukori sammiosta, kolistellen sitä vähän sammion reunoihin että enimmät pesunesteet ja irralliset muovinpalaset jäävät jälkeen. Mikäli printissäsi on reikiä/onttoja osia, kallistele printtiä sammion yläpuolella että saat enimmät pesunesteet sieltä ulos. Laita pesukori takaisin hyllyyn roikkumaan ja sulje pesuaineastian kansi tiukasti.
 +
 +Putsaa tulosteesi loppuun pyyhkimällä paperilla pesuaineet pois ja poistamalla irralliset muovinpalaset. Laita akryylinen pyöritysalusta Anycubicin sisään; se asettuu pohjalla olevaan akseliin. Laita tuloste alustalle ja sulje koneen kansi. Aseta kone Cure-tilaan, säädä ajastin kuuteen minuuttiin ja paina starttia. Kun ohjelma on pyörinyt, käännä printti pohjapuoli ylöspäin ja aja ohjelma uudestaan.
 +
 +Tuloste pitäisi nyt olla valmis.
 +
 +==== Siivoaminen ====
 +
 +Puhdista jokainen käyttämäsi työkalu IPA:lla ja paperilla pyyhkimällä. Puhdista tulostuslevyn molemmat puolet ja kiinnitä se takaisin tulostimeen. Siivoa roiskeet, ympäriinsä lennelleet muovinpalaset yms. Laita likaiset käsipaperit ja hanskat sekajätteeseen. **Levitä työpisteelle uudet paperit pöydän ja tarjottimen suojaksi sotkemiesi tilalle.** Tulostimesta pitää käytön jälkeen tehdä siistimpi, kuin mitä se oli käyttöä ennen.
  
Back to top