Tampere Hacklab Wiki

Kaiken maailman pysyvää tietoa labista ja labin touhuista

User Tools

Site Tools


jasenen_ohje

Tähän on kerätty ohjeita ja vastauksia yleisiin kysymyksiin ja ongelmiin. Jokaisen uuden jäsenen kannattaa lukea tämä. Ohjeita on mahdollisimman vähän, jotta lukemisesta ei olisi liikaa vaivaa.

Jäsenen oikeudet ja velvollisuudet

Tarkemmat kuvaukset jäsenyysvaihtoehdoista esitetään jäsenyyssivulla.

 • Jäsenen tulee maksaa jäsenmaksu liittyessä yhdistykseen ja sen jälkeen kerran kalenterivuodessa. Tilankäyttömaksua maksavat jäsenet ovat vapautettu yhdistyksen jäsenmaksusta.
 • Tilankäyttöoikeudellisen jäsenen tulee maksaa tilankäyttömaksu joka kuukausi. Tilankäyttömaksu täytyy maksaa riippumatta käyttääkö labia vai ei. Se maksetaan mahdollisuudesta käyttää labia, ei toteutuneesta käytöstä.
 • Jäsenenä sinulla on vastuu seurata labin tiedotusta. Kaikkia jäseniä suositellaan liittymään labin sähköpostilistalle. Liittymislomake löytyy täältä). Tärkeät tiedotukset labin käytöstä, koulutuksista ja muista tulevat sähköpostilistalle. Huolehdi, että tarkistat roskapostikansiosi säännöllisesti sinne joutuneiden viestien varalta.
 • Labilla ei ole siivoojaa eikä muutakaan palkattua henkilökuntaa. Pajalla kävijän tulee siivota häkkäyksistään aiheutunut sotku. Pölyt ja purut lakaistaan/imuroidaan ja työkalut palautetaan omille paikoilleen.
 • Labilla on mikro, uuni, hella ja kahvinkeitin. Ruoanlaitosta aiheutuneet sotkut on siivottava välittömästi ja välineet tiskattava. Jääkaappi ja pakastin eivät ole paikkoja, jonne unohdetaan ruoka-aineita pilaantumaan.
 • Jäsenvelvollisuuksien nuoudattamattomuus on peruste tilankäyttöoikeuden eväämiseen (hallitus päättää tapauskohtaisesti).

Yhteisömiitit

Joka kuukauden ensimmäinen tiistai kello 19.00 pidetään labilla yhteisömiitti johon pyritään järjestämään etäosallistumis mahdollisuus. Linkki löytyy matrix kanavien topicista. Jos haluat vaikuttaa labin toimintaan tai hankintoihin, kannattaa osallistua. Yhteisömiitti on kaikille avoin ja siellä on hyvä tutustua muihin jäseniin. Jos hankinta on päätetty miitissä (tietenkin rahatilanteesta riippuen), voi yhdistys korvata kulut ostajalle. Miittien agenda löytyy yleensä tämän linkin takaa sopivalta paikalta. Esityslistaan saa lisätä asioita ennen miittiä. Miitin aikana ei listaa enää muokata.

Uusien jäsenten olisi suotavaa tulla ainakin yhteen yhteisömiittiin esittäytymään ja tutustumaan muihin labilaisiin.

Yhteisömiitin virallisen osuuden aikana ei saa tehdä meluavia töitä jos ne häiritsevät kokousta. Esimerkiksi kompressori sammutetaan siksi aikaa. Miitti kestää käsiteltävistä asioista riippuen 15-45 minuuttia.

Teematorstait

Labilla järjestetään torstai-iltaisin teemapäiviä eri aiheista.

Teematorstai tarkoittaa aiheesta kiinnostuneiden vapaamuotoista yhteistä tapaamista. Tapaamisilla ei ole aina nimettyä vetäjää. Jos paikalla ei ole ketään, joka haluaa vetää teematorstain, osallistujat voivat keskenään päättää mitä tekevät. Se voi olla aiheen kokeilua, opiskelua, videoiden katsomista tai ihan vaan keskustelua, riippuen ihan aiheesta.

Käyttökoulutuksen vaativia koneita ei kuitenkaan pidä ominpäin opetella käyttämään.

Jäsenet voi ehdottaa aiheita mistä teematorstaita pidetään. Kyselyjä on yleensä pari kertaa vuodessa. Kesken kaudenkin voi ehdottaa.

Jos osaat mielestäsi jotain aihetta, olisimme erittäin kiitollisia jos pitäisit niistä teematorstain! Tekijöistä on jatkuva pula.

Teematorstait ovat labin kalenterissa ja niistä tulee tapahtumapäivänä muistutus pikaviestinkanavalle.

Blogi, wiki ja muut verkkopalvelut

Hacklabin blogi ja wiki ovat jäsenten käytössä. Esimerkiksi omista projekteista on oikein toivottavaa kirjoittaa labin blogiin. Postauksia voi jakaa sitten esim Facebookissa. Wikiin taas voi lisäillä tarpeellista pysyvää tietoa ja korjailla nykyistä sisältöä tarpeen mukaan. Wikissä on historiatoiminto, eli voit huoletta poistaa vanhentunutta tietoa. Tarvittaessa se saadaan palautettua historiasta.

Blogin ja wikin muokkaukseen tarvitset LDAP-tunnukset.

Viestintävälineet

Sähköposti

Kaikkia jäseniä suositellaan liittymään labin sähköpostilistalle. Se pitää tehdä omatoimisesti. Ohjeet ovat liittymismailissa (liittymislomake myös täällä). Kaikki yhdistyksen “virallinen” tiedotus tehdään sähköpostilistalle. Pelkästään pikaviestinkanavilla ei pidä tiedottaa mistään tärkeästä asiasta, vaan aina lähetetään myös maili listalle. Listalta poistuminen tehdään myös omatoimisesti. Jokaisen viestin lopussa on ohje listalta poistumiseen.

Foorumi

Koska listalla ovat kaikki jäsenet, sähköpostilistaa ei pidä käyttää yleiseen keskusteluun. Tätä varten on hacklabien yhteinen foorumi joka löytyy osoitteesta https://discourse.hacklab.fi/ . Jos jokin aihe uhkaa aiheuttaa paljon liikennettä listalle, kannattaa perustaa foorumille säie aiheesta ja pistää listalle linkki sinne. Siinä, mikä on tärkeeä ja labin yhteistä asiaa ja mikä ei täytyy käyttää omaa harkintaa. Liiallinen keskustelu aiheuttaa napinaa turhista viesteistä ja ikävimmmissä tapauksissa jotkut saattavat poistaa itsensä listalta, jolloin yhdistyksen sähköpostitiedotteet eivät enää tavoita heitä

Tapahtumien aikoja sopiessa on suositeltavaa käyttää palvelua kuten http://doodle.com/ johon voi antaa listan mahdollisista ajoista ja jokainen osallistuja voi ilmoittaa mitkä ajat käyvät. Tällöin vältetään turhaa sähköpostilistan kuormittamista.

Pikaviestimet

Labilla käytetään kahta kanavaa, toinen yleisempään jutusteluun ja toinen enemmän labin käytännön asioista keskusteluun. Ohjeet kanaville pääsystä sivulla Matrix.

Mastodon

Mastodon on hakkeriystävällinen ja hajautettu vaihtoehto twitterille ja instagramille.

Labilla on tunnus Mastodonissa: https://qoto.org/@tamperehacklab/

Jos haluat tehdä päivityksiä labin nimissä (esim ottaa kuvia labilla), tunnukset saat hallitukselta pyytämällä.

Tunnuksen tekemät päivitykset ja kaikki #tamperehacklab -hashtagilla merkatut viestit tulevat labin pikaviestinkanavalle.

Labilla käyttäytyminen

 • Uskonto ja politiikka ovat kiellettyjä aiheita hacklabilla. Aiheisiin liittyvä mainonta on kiellettyä ja niihin liittyvää keskustelua kannattaa välttää. Myös uskontoon ja politiikkaan liittyvien projektien tekeminen (mainokset, esineet, jne) on kiellettyä. Poikkeuksena tästä historiallinen konteksti, kuten esimerkiksi pienoismallit, sekä näytelmä- ja LARP-asut.
 • Tampere Hacklab on päihteetön tila. Älä ole labilla päihtyneenä. Sähkötyökaluilla on ehdoton nollan promillen raja. Tätä varten korttelin päästä löytyy erinomainen Ravintola Wanha Tappi.
 • Älä häiritse muiden häkkäystä. Pyydä lupa musiikin soittamiselle muilta paikalla olijoilta. Kovaääninen keskustelu voi myös häiritä.

Tavaroiden säilytys labilla

 • Labi ei ole vuokravarasto, joten säilytä labilla vain projekteja joita oikeasti teet. Vie epäaktiiviset projektit muualle.
 • Kuukausimaksua maksavien jäsenten on lupa säilyttää labilla yhtä muovilaatikkoa. Laatikon päädyssä tulee lukea jäsenen nimi selvästi. Standardilaatikko on SmartStore Classic 15, joita voi ostaa esimerkiksi monista marketeista. Laatikkoon on selvästi merkittävä omistajan nimi ja yhteystieto, jolla omistajan saa kiinni (esim sähköposti tai puhelinnumero).

22194.jpg

 • Laatikon ulkopuolella olevat esineet tulee varustaa nimellä ja jonkinlaisella parasta ennen-päivällä. Parasta ennen-päivä on päivä, jolloin arviosi mukaan projekti valmistuu ja viet sen pois, kuukauden tarkkuudella. Jos esineessä ei ole nimeä tai parasta ennen-päivä on mennyt ohi, se oletetaan bonkiksi ja voidaan viedä pois tai tuhota.

Esimerkki lapusta: [ H. Hakkeri, poistuu 06/2019 ]

 • Jos on erikoisempia säilytystarpeita, pyydä hallitukselta etukäteen poikkeuslupa. Tavaroiden säilytys tapahtuu pääsääntöisesti varaston puolella eikä käytävillä tai työhuoneissa.
 • ÄLÄ laita hyllyyn muovipusseja, irtonaisia pikkuesineitä, vaatteita jne. Laita tavarat muovi- tai edes pahvilaatikkoon niin että sitä pystyy siirtämään tarvittaessa helposti. ÄLÄ laita mitään mikä mahtuu hyllyyn lattialle.
 • Materiaalit (esim vanerilevyt ja puupalikat) eivät ole poikkeus näistä. Merkitse ne asianmukaisesti tai ovat vapaasti käytettävissä. Jos et halua viedä materiaaleja pois, poista niistä nimesi niin ne ovat vapaata riistaa. Vie vapaasti käytettävät materiaalit asianmukaiseen materiaalihyllyyn.
 • Tampere Hacklab ry. ei vastaa säilytettävien tavaroiden vahingoittumisesta tai häviämisestä Hacklabin tiloissa.

Vuokrattava säilytystila

Tilankäyttöjäsenet voivat vuokrata labilta säilytystilaa keskeneräisille projekteille lisämaksua vastaan:

 • Rullakko tai lavapaikka 20€/kk (Hall of stuff)
 • Projektihylly 10€/kk (Smartstore hyllyjä vastapaatä sijaitsevat hyllyt)
 • Lukollinen kaappi 10€/kk (sijaitsee eteisaulassa)
 • Työtila 15€/m2/kk (tai erillisen sopimuksen mukaan)

Lisätietoja vapaista säilytystiloista voi kysellä sähköpostitse info@tampere.hacklab.fi tai yhdistyksen pikaviestimissä. Lyhytaikaisen lisätilan tarpeen voi maksaa korkeampana tilankäyttömaksuna normaalin tilankäyttömaksun yhteydessä tai iZettlellä siten että säilytystilan yhteyteen tulostaa kuitin näkyvälle paikalle suoritetusta maksusta. Vuokratun tilan yhteyteen tulee selkeästi merkata vuokraajan nimi tai tunnettu nimimerkki ja sähköpostiosoite josta vuokraajan tavoittaa.

Pidempiaikaisissa tilatarpeissa ota yhteyttä info@tampere.hacklab.fi

Mitä tehdään kun maksut jäävät rästiin?

 • Vuokraajalle saatetaan antaa 1 kuukausi aikaa korjata tilanne tai sopia asiasta hallituksen kanssa. Tämä kuukausi sisältää mahdollisuuden tyhjentää tila omista tavaroista.
 • Jos maksut puuttuvat kahdelta kuukaudelta, tila voidaan tyhjentää ja se voidaan vuokrata seuraavalle, tilaan mahdollisesti jätetty tavara hävitetään vuokraajan kustannuksella. Siivouksesta laskutetaan 100 € kertaveloitus.

Materiaalit

Labilla on jäsenten käytettävissä lukuisa määrä erilaisia materiaaleja kuten puuta, akryyliä, metallia, kemikaaleja ja ruuveja. Materiaalit ovat pääsääntöisesti ilmaisia.

Jos projektistasi jää käyttökelpoisia materiaaleja tai osia yli, jätä ne mieluusti labille muiden käyttöön.

Hyllyt/laatikot

Labin alkupäästä, vaneri-/puutavarahyllyn viereisestä hyllystä löytyy laatikot ainakin seuraaville tavaroille:

 • Teipit
 • Pussit
 • Kuminauhat
 • Suojahanskat
 • Siivoustarvikkeet
 • Jatkojohdot
 • Virtapiuhat ja liittimet
 • Powerit/muuntajat
  • 2016/10: Perävarastosta löytyy lisää powereita, jännitteen mukaan laatikoihin lajiteltuna. Nämä laatikot saa siirtää myös tohon
 • Kuvapiuhat: DVI, VGA
 • Kuvapiuhat: Scart, component, S-video, …
 • Äänipiuhat: RCA, plug, jack, tr, trs, xlr
 • TV/antenni
 • ATK-osat ja atk-liitännäiset: näytönohjaimet, äänikortit, Bluetooth, USB-liitännäiset yms.
 • Kaiuttimet
 • Metalliprofiilit
 • Ruuvit ja proput
 • Kivi
 • Tarranauha ja solumuovi
 • Ledinauha
 • Askelmoottorit
 • DC-moottorit
 • Arduino, ESPxx, …

Omat ja maksulliset materiaalit

Jos materiaalissa on nimi, se on jonkun jäsenen omaisuutta. Kysy kyseiseltä jäseneltä, voiko sitä käyttää. Jos parasta ennen-päivä on mennyt ohi tai se puuttuu, materiaalia saa käyttää (arvokkaammista materiaaleista on kohteliasta kysyä silti ensin omistajalta). Merkitse omiin materiaaleihisi nimesi ja parasta ennen-päivä, tai muuten niiden oletetaan olevan vapaasti käytettävissä.

Jos materiaalissa on hinta, se on maksullista. Esimerkiksi laserleikkurikäyttöön sopivat vanerilevyt maksavat niitä myy hacklabin tiloissa toimiva A-Mekanisaatio Oy https://www.mekanisaatio.fi/.

Hankinnat

Yleensä alta 100€ hankinnat voidaan suoraan tehdä ja laskuttaa yhdistykseltä laskutuskäytäntöjen mukaisesti. Pienistäkin hankinnoista kannattaa keskustella muiden yhteisön jäsenien kanssa.

Yli 100€ hankinnat hyväksytetään yhteisömiitissä. Hankintaehdotuksia voi tuoda yhteisömiitin käsiteltäväksi tällä listalla.

Joukkorahoitus

Joukkorahoitusten toteuttaminen on mahdollista vallitsevan lainsäädännön ja viranomaisten ohjeistusten puitteissa. Mikäli olet kiinnostunut joukkorahoituksen toteuttamisesta esittele ideasi kuukausittaisessa yhteisömiitissä päällekkäisten joukkorahoitusten välttämiseksi. Huolellinen esivalmistelu on suositeltavaa. Hankkeelle on helpompi saada kannatusta ja rahoittajia mikäli ainakin seuraaviin kysymyksiin löytyy vastaus. Hankkeen tavoite, mikä, miksi, budjetti ja keräyksen toteutustapa. Vain yhdistyksen jäsenille suunnatun joukkorahoituksen toteuttaminen on yksinkertaisempaa.

Julkinen joukkorahoitus tuo hankkeeseen omat rajoitteet ja vaatimukset. Julkista rahoitusta voidaan kerätä vastikkeellisiin hankkeisiin. Vastikkeettomat kamppanjat luetaan rahankeräykseksi jolloin viranomaiselle pitää tehdä rahankeräysilmoitus (pienkeräykset) tai lupahakemus. Löydät aiheesta lisätietoa viranomaisten nettisivuilta.

Esimerkki yksityisestä rahoituskamppanjasta. Tavoitteena hankkia labille englannin pyörä. Englannin pyöräksi kutsuttu laite on mankeli jolla muokataan peltiä kahden eri kaarevuussäteellä olevan, laakeroidun rullan välissä. Valmistan laitteen itse tarvittavat materiaalit maksavat kuljetuskustannuksineen noin 570€:a. Joukkorahoitus on suunnattu jäsenistölle ja rahoittajiksi on jo lupautunut viisi jäsentä 30€ summalla. Haen lisää rahoittajia yhdistyksen tiedotuskanavissa ja sitoutuneiden rahoittajien yhteystiedot kerään google forms:n avulla etunimi, sukunimi, sähköposti ja maksimi summa jolla henkilö on valmis osallistumaan. Laitteen valmistukseen kuluu arvioni mukaan kaksi kuukautta siitä kun materiaalit on hankittu.

Kulttuurisetelit

Ohjatun toiminnan osallistumismaksuja on mahdollista maksaa seuraavien kulttuuriseteli välittäjien kautta Smartum, ePassi ja Edenred. Kysy lisäohjeita koulutuksen tai muun ohjatun toiminnan ohjaajalta.

Materiaalien korvaus

Vaikka materiaalit ovat pääsääntöisesti ilmaisia, oletetaan niiden käyttö korvattavan tuomalla korvaavia materiaaleja pajalle, varsinkin jos kyseessä on suuri määrä käyttöä.

Esimerkki: Jos käytät vaikkapa 15 kpl M3-ruuvia, osta rautakaupasta 20 kpl ja laita tilalle. Ihan pienillä määrillä ei ole väliä.

Järkeä saa käyttää: jos M3-ruuveja on laatikko täynnä, mutta M5:t ovat loppu, osta niitä tilalle.

Jos käyt rautakaupassa tai tilaat ulkomailta tai tukusta tavaraa, voit kysellä muilta labilaisilta, mitä tarvisi hankkia.

Arnon toimisto

Elektroniikkaosaston vieressä on Arnon toimisto. Jos sinulla on kysyttävää materiaaleista tai koneiden käytöstä, voit kysyä Arnolta apua.

Ledinauha

Elektroniikkapisteen läheisyydessä on LED-nauhaa rullissa eri väreissä. Niiden käyttö maksetaan limukassaan. Jos joku väri on loppumassa/lopussa, tilaa sitä lisää ja pyydä rahastonhoitajalta korvaus.

Hacklab Shop

Tunnetaan myös premium bonkkina ja se on jäsenille suunnattu tavaran myyntipiste. Sana bonkki tarkoittaa labille tuotavaa käyttökelpoista tavaraa. Termi on peräisin radioamatööreiltä ja Alvar Gullichsenin taiteesta.

Hacklab shop on rullakko johon jäsenet voivat tuoda tavaraa jolla nähdään jälleenkäyttöarvoa. Kauppa rullakko on jaettu kolmeen osaan lueteltuna alhaalta ylös 1-5, >5 ja >10€ joka kuvaa tavaran myyntihintaa. Kaupan yhteydessä on kassalipas johon ostaja maksaa ostoksestaan hintalapun mukaisen hinnan. Kertyneet varat käytetään yhteisön hyväksi esimerkiksi labin paranteluun tarvittaviin materiaaleihin.

Bonkin kiertokulku

TODO update.

Hyvä bonkki a.k.a. premium bonkki

Tavara jolla on jälleenkäyttöarvo jäsenet voivat tuoda sitä kauppa rullakkoon.

 • 0–5 vuoden ikäiset tietokoneet ja mobiililaitteet. Hyväkuntoiset läppärit saavat olla vanhempiakin.
 • Laboratorio- ja teollisuuslaitteet.
 • Radio-ohjattavat, tekniikkaa sisältävät lelut.
 • Avaruus-, ilmailu- ja sotilaslaitteet, kaikki Neuvostoliitosta tuleva.
 • Muuten hienon näköiset laitteet, esim. 70-luvulta ja sitä vanhemmat.
 • Retrotietotekniikka: Commodoret, Atarit, Nintendot, jne. Rikkinäisistäkin saa varaosia.
 • Ei-PC-tietokoneet: Unix-koneet, teksti- ja X-päätteet.
 • Yleisesti kaikki laitteet, joissa on kiinnostavaa mekaniikkaa tai uudelleen käytettäviä osia.
 • Työkalut: kaikenlaiset työkalut ovat mainiota bonkkia. Kannattaa tarkistaa jos pajalta puuttuu ko. tuotetta.

Merkitse tavara hintalapulla ja sijoita se kaupan hyllylle ohjeistuksen mukaisesti.

Huono bonkki

 • 5–15 vuotta vanhat PC-tietokoneet (näistä ei ole pula).
 • Isot laitteet, kuten kopiokoneet ja PA-kaiuttimet (PA-tarvikkeita voi mainostaa irkissä, jotta ne löytävät tiensä hyvään käyttöön esim. Hiedanrannassa sijaitsevaan kulttuurikeskus Kuivaamoon).
 • CRT-monitorit ja kuvaputki-TV:t (poikkeus: videomonitorit, esim. studiomalliset ja C64-/Amiga-/Atari-monitorit).
 • Helposti saatavilla olevat turhat laitteet: digiboksit, ADSL- ja kaapelimodeemit, Elisa Viihde -laitteet jne.
 • Vaaralliset tai haitalliset laitteet: sököt akut, kemikaalit jne.
 • Vähän tekniikkaa sisältävä laitteet, kuten vedenkeittimet, pölynimurit, sähkövatkaimet.

Tuo “huonoa” bonkkia vain, jos olet etukäteen sopinut jonkun hakevan sen pois labilta ja mielellään tavaranvaihtopisteen kautta.

Työkalut

Labilla on labin omistamia työkaluja sekä jäsenten labille lainaamia työkaluja (kts. työtila-sivu ja työkaluja-sivu). Kaikki käsityökalut ovat vapaassa käytössä sillä ehdolla, että jäsen osaa käyttää sitä hajoittamatta työkalua. Jos et osaa, kysy. Käytön jälkeen työkalu palautetaan omalle paikalleen.

Koneiden käyttö vaatii tilankäyttöoikeuden. Isoja koneita saa käyttää ainoastaan käyttökoulutuksen omaava henkilö.

Hajoamiset

Välillä jotain hajoaa (tai jos havaitset jonkun asian/esineen hajonneen). Jos hajonnut asia oli arvokas (luokkaa kymmeniä euroja), ilmoita asiasta hallitukselle ja sovitaan korvauksesta.

Poranteriä katkeilee jatkuvasti. Jos olet kova katkoja, osta labille vaikka uusi setti rautakaupasta niin olemme sujut.

Myös vannesahan terä katkeaa välillä. Ei kannata hermostua, mutta kannattaa ilmoittaa hallitukselle tai jollekin joka osaa sen vaihtaa. Tärkeintä on, että kone ei ole poissa käytöstä turhaan.

Täytä eteisen siniseen lainaus/hajoamis vihkoon havainnot(nimi;päivämäärä;mitä) Esim. John Doe;27.2.2018;Kampikammion kattovalo palanut.

Lainaaminen

Tilankäyttöoikeuden omaavat jäsenet voivat lainata työkaluja yms. labilta lyhyeksi ajaksi. Täytä eteisen siniseen lainaus/hajoamis vihkoon tiedot (nimi;päivämäärä;mitä;milloin palautuu). Pidemmissä lainoissa (useampi päivä) ilmoita myös sähköpostitse hallitukselle.

Metelöinti

Labi on tarkotettu rakentamiseen, joten metelöinti on sallittu.

Poikkeuksena ovat etukäteen ilmoitetut koulutukset ja yhteisömiitit: Niiden aikana ei loungetilassa tai sen läheisyydessä saa metelöidä. Hiljaiset työt kuten elektroniikka on ok. Koulutuksen pitäjällä on oikeus pyytää lopettamaan mitkä tahansa häiritsevät työt.

Sulje aina puu-/metalli-/plasmakopin ovi, jos metelöit niissä.

Limsat ja jääkaappi

Jääkaapista voi ostaa limppareita ja mahdollisesti muita tuotteita. Hinnasto on ovessa. Tunnistamattomat juomat (esim. tapahtumista yli jääneet 1,5 l pullot) ovat ilmaisia.

Limsan varastointi toimii kuten muukin arvokkaampi kulutustavara labilla. Mikäli huomaat limun loppuneen jääkaapista olet vapaa hankkimaan lisää. Kulut korvataan nimettyä kuittia vastaan joko laskuttamalla yhdistystä, lisäämällä euromääräistä saldoa miinuspiikkiin tai limukassan käteisellä. Suosi yhdistyksen laskuttamista ja sähköisiä tapoja kuitin toimittamiseen.
Muista toimittaa nimetty kuitti.

Jääkaappiin voi laittaa pienen määrän omia juomia kunhan niissä on nimi. Jääkaappi on pieni, joten käytä sitä vain väliaikaiseen säilytykseen.

Juomat maksetaan hyllyssä olevaan puiseen rahalippaaseen käteisellä tai iZettle-maksupäätteeseen kortilla.

Jääkaapissa säilytetään vain ruokatarvikkeita

Miinuspiikki

Kolikkojen käytön vähentämiseksi voit maksaa etukäteen juomia. Jääkaapissa on lista, johon merkataan nimi, ostetut juomat ja etukäteen maksettu summa. Ostetut juomat (euroina) merkitään Tukkimiehen kirjanpidolla.

Yhteisömiitissä olemme päättäneet että juomat tulee aina maksaa etukäteen – velaksi ei juoda.

Labin parantelu

Hacklabilla käytetään ota mitat ja tee -periaatetta (suunnilleen sama kuin Do-ocracy). Jos haluat parantaa labia jollain tavalla, senkus teet niin.

Jos on kuitenkin epäilystä, että keksimäsi parannus ei ole jonkun mieleen, kysy ensin muilta jäseniltä, mitä mieltä he ovat muutoksesta. Jos muutos ei miellytä kaikkia, parempi jättää tekemättä. Isommista ja rahankäyttöä vaativista muutoksista tulee aina kysyä hallitukselta tai yhteisömiitissä.

Yleisohje: Käytä järkeä.

Turvallisuus

Turvallisen työskentelyn periaatteita tulee aina noudattaa kun labilla tehdään asioita. Tarpeettomia riskejä tulee välttää. Riittävästä riskiarvioinnista on huolehdittava ennen kuin ryhdytään toimeen. Selvitä etukäteen mihin ensiapu ja alkusammutus välineet ovat sijoitettu. Käytä aina kulloiseenkin tehtävään asiaankuuluvia suojavälineitä. Tutustu kiinteistön pelastussuunnitelmaan ja sen liiteetteisiin. Huolehdi että kulku pelastusreiteillä on esteetön. Pidä työskentelytilat siistinä ja siivoa jälkesi työskentelyn jälkeen. Kiinteistön pohjakuvat löytyy täältä.

Yöpyminen

Labilla yöpyminen on kielletty. Rakennuksessa ei ole palomääräysten mukaisia yöpymiseen soveltuvia tiloja.

Nekalassa majoituspalveluita tarjoaa hotelli Lillan https://www.lillan.fi/ ja mahdolliset AirBnB:t.

Tulityöt

Tulitöitä saa suorittaa ainoastaan näille varatuissa vakituisissa tulityöpaikoissa. Tulityötila sijaitsee metallityötilan yhteydessä, ja kipinöivä ja avotulta vaativa työskentely tulee suorittaa täällä. Myös kuumailmapuhaltimen ja muiden voimakkaiden lämpölähteiden käyttö tulee suorittaa tulityötilassa. Tulitöitä tehdessä on huolehdittava että kipinöitä ei päädy tilan ulkopuolelle, ja työ tehdään turvallisesti.

Plasmaleikkurin huone on myös tulityötila, mutta poikkeuksena siellä saa suorittaa ainoastaan plasmaleikkuriin liittyvää kipinätyötä.

Puutyö-, tekstiili- ja pintakäsittelyhuoneissa on avotulen ja kipinöiden teko ehdottomasti kielletty herkästi syttyvien ja palavien materiaalien vuoksi.

Tulipalot

Tulipalojen varalta labilta löytyy CO2-sammutin, useita jauhesammuttimia ja sammutuspeite. Selvitä ajoissa niiden sijainti, varsinkin jos teet kuumuutta tai sähköä sisältäviä töitä.

Tulipalon sattuessa käytä ensin CO2-sammutinta, jos mahdollista. Jauhesammuttimesta tulee hirveä sotku (esim. kaikki laitteet pitää avata ja puhdistaa). Keittiön lähellä oleva ikkuna muuttuu hätäuloskäytäväksi rikkomalla se sopivalla välineellä. Ikkunan vieresä ulkoseinällä on tikkaat.

Litiumakkujen lataus ja kiinalaisten akkulatureiden käyttö valvomatta on kielletty.

Vaaralliset aineet ja esineet

Labille on yksiselitteisesti kiellettyä tuoda:

 • Ampumatarvikkeita ja räjähteitä. Aseiden huoltaminen on sallittua, mutta jätä a-tarvikkeet kotiin.
 • Toimintakuntoisia kädessä pidettäviä laittoman tehokkaita lasereita. Nämä tunnistaa helpoiten siitä, että laserin väri on muu kuin punainen. Kiinteästi asennetut tehokkaat laserit ovat ok esimerkiksi laserleikkurissa, kunhan suojauksesta on huolehditu.
 • Radioaktiivisia ja muuten erityisen myrkyllisiä aineita. Kaikki tunnistamattomat ja merkitsemättömät kemikaalit ovat vaarallisia paremman tiedon puuttuessa.

Jos huomaat näitä labilla, kerro omistajalle, hallitukselle tai soita hätänumeroon tilanteen vakavuuden mukaan.

Ovien käyttö

Ulko-ovi

Labilla on ulko-ovi (ulkona teräsportaiden yläpäässä) ja labin ovi (aulassa) josta alkaa labin tilat. Molemmat ovet ovat normaalisti lukossa, ellei ole avointen ovien ilta.

 • Jos olet maksanut tilankäyttöoikeuden ja maksu näkyy mulysa:ssa, soittamalla ovinumeroon +358452692991 ovi avautuu noin minuutiksi. Puheluun ei vastata, eikä soittaminen maksa mitään.
 • Ulko-ovi: Oven vieressä on sähkökytkin, jolla oven saa pysyvästi auki tai lukkoon. Jos olet viimeinen labilta poistuja, laita kytkin lukitusasentoon ja varmista, että ulko-ovi lukittuu perässäsi. Poislukien arkipäivät virka-aikaan, jolloin naapurifirmoissa on porukkaa. Jos ovi on auki ja naapureissa on toimintaa, jätä ovi auki.

ulko_ovi.jpg

 • Nosto-ovet: Ovien vasemmassa laidassa on lukitustappi, joka täytyy olla reiässään että ovi on lukossa. Poistuessasi tarkista että nämä ovat lukossa.

nosto_ovi.jpg

Sisäovi

 • Labin ovi: Oven sulkeminen vaatii, että väännät sisäpuolella olevasta lukitusnupista ja kahvasta niin, että lukon kieli menee sisään. Tämän jälkeen sulje ovi ja varmista että se pysyy kiinni. Jos olet viimeinen lähtijä, sulje ovi. Jos poistuessasi sisälle jää jäseniä, joita et tunne, on hyvä kysyä että osaattehan sulkea oven ja näyttää se tarvittaessa.

labin_ovi.jpg

Paikalla / pois-kytkin

Sisäoven sisäpuolella on seinässä paikalla / pois- kytkin. Kun poistut labilta viimeisenä, laita se pois-asentoon. Tällöin joukko pistorasioita menee virrattomiksi ehkäisten esim. tulipaloja ja laitteiden turhaa päälläoloa.

Nekalan yössä liikkuu epäilyttäviä hahmoja, joten huolehdi että ovet lukitaan yöksi!

Jos jokin ovista on aamulla auki, ilmoita siitä hallitukselle niin pyrimme selvittämään kuka sen jätti auki.

Kaupallinen toiminta

Jäsenen tekemä kaupallinen toiminta (esim. myytäväksi tarkoitettujen tuotteiden teko) on labilla mahdollista, jos se on pienimuotoista eikä häiritse muuta toimintaa. Jos teet kaupallista toimintaa labilla, ota yhteys hallitukseen ja sovi miten toimitaan. Korvaus voi olla rahallinen, tuotteita tai vaikka kurssin pito aiheesta.

Kaupallisessa toiminnassa käytetyt materiaalit ovat aina korvattava ja esim. CNC-koneiden käytöstä voidaan sopia korvaus erikseen.

Esimerkkinä yritykselle tehdystä peruselektroniikkatyöstä olemme veloittaneet 10 €/tunti. Työtä tekevän täytyy olla yhdistyksen jäsen.

Kaupalliset työt olisi hyvä ajoittaa virka-aikaan tai päivälle, jolloin labilla ei ole yleensä ruuhkaa. Esimerkiksi pitkiä 3D-tulostuksia ei ole suotavaa tehdä iltaisin, jos paikalla on jäseniä, jotka haluaisivat myös käyttää tulostinta.

Pysäköinti

 • Henkilöautoja saa pysäköidä pihassa oleviin vapaisiin ruutuihin, poislukien varatuksi merkityt. Kadun varresta löytyy lisää paikkoja jos on täyttä. Lastauslaiturien eteen saa pysäköidä vain iltaisin - niitä käytetään oikeasti kuorma-autojen lastaukseen. Jätä vasemmanpuoleisin laituri aina vapaaksi myös illalla.
 • Polkupyöriä voi pysäköidä rappusten läheisyyteen sekä aulatilaan, kunhan huolehtii ettei ne ole tiellä.

Ajoneuvojen pitkäaikainen säilyttäminen pihassa ja labilla on kielletty. Piha on taloyhtiön hallinnoima ja labi ei vastaa siitä jos autosi hinataan pois.

Jätteet

Hacklabilla jätteet lajitellaan yleisten hyvien tapojen mukaisesti mm. puu-, puru-, metalli- bio-, vaarallinen- ja sekajätteeksi. Lisäohjeita jätteen lajitteluun https://pjhoy.fi/lajitteluhaku/
Jäteastioilla ei ole Virallista tyhjentäjää, joten jokaisen jäsenen homma on osallistua niiden tyhjentämiseen. Seka- ja biojätteelle löytyy keräyspisteet kiinteistön pihasta. Muut jätteet voi kuljettaa esimerkiksi labin peräkärryllä läheiselle Nekalan jäteasemalla https://pjhoy.fi/jäteasema/tampereen-jateasemat/.

 • Sekajäte: Labilla on muutamia jätesäkillä varustettuja sekajäteroskiksia. Kun säkki tulee täyteen niin vaihda uusi jätesäkki ja vie täysi säkki pihalla olevaan jätepuristimeen. Se harmaa metallinen kontti siinä piipun juuressa.
 • Puujäte:
  • Polttopuuksi kelpaava puu: Paloitellaan noin 45 cm pätkiksi niille varattuihin laatikoihin.
  • Levynpalaset, polttopuuta pienemmät palikat yms.: Puupuolelle Puujäte-roskiksiin
  • Purut, lastut, tikut: Sekajäteastiaan. Palaa Tammervoimassa iloisella liekillä. Älä laita näitä puujäteastioihin
 • Metalli: Metallipuolella olevaan keräyslaatikkoon.
 • Biojäte: Kiinteistön pihassa sijaitsevaan biojäteastiaan. Jätepuristimen vieressä. Vie heti pois haisemasta.
 • SER eli sähkö- ja elektroniikkaromu: Harmaa pussiton roskis sijaitsee elektroniikkapuolella.
 • Vaarallinen (ent. ongelma-)jäte: Paristot, akut, maalit, lakat, liuottimet, öljyt yms. Ei keräystä labilla. Vie itse vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, esimerkiksi Nekalan jäteasemalle.
 • Pullot ja tölkit Keräyspiste löytyy keittiöstä.
 • Isot esineet: Vie itse pois labilta.

Kiinteistön jäteastioiden sijainti:

jasenen_ohje.txt · Last modified: 07.04.2021 14:45 by ats