Hacklabin pitäminen käyttökunnossa

Koska hacklabillä ei ole henkilökuntaa myös sen ylläpito on jäsenistön vastuulla. Hacklabin ylläpito muodostuu esimerkiksi omien jälkien siivoamisesta, roskisten tyhjäämisistä, koneiden korjaamisesta yms.

Viikottaiset ylläpito tehtävät

Eteisestä löytyy tehtävälista (Kuva 1) ja aarrekartta (Kuva 2) josta jokainen voi valikoida mieleisensä ylläpitotehtävän. Listaan voi merkitä oman nimimerkin kun tehtävä on suoritettu. Jokaisesta suoritetusta tehtävästä saa kourallisen hakkeripisteitä.


Kuva 1 - viikottainen tehtävälista


Kuva 2 - aarrekartta

Labin parantelu

Hacklabilla käytetään ota mitat ja tee -periaatetta (suunnilleen sama kuin Do-ocracy). Jos haluat parantaa labia jollain tavalla, senkun vain teet niin.

Jos on kuitenkin epäilystä, että keksimäsi parannus ei ole jonkun mieleen, kysy ensin muilta jäseniltä, mitä mieltä he ovat muutoksesta. Jos muutos ei miellytä kaikkia, parempi jättää tekemättä. Isommista ja rahankäyttöä vaativista muutoksista tulee aina kysyä hallitukselta tai yhteisömiitissä.

Yleisohje: Käytä järkeä.

Jätteet

Hacklabilla jätteet lajitellaan yleisten hyvien tapojen mukaisesti mm. puu-, puru-, metalli- bio- ja sekajätteeksi, sekä vaaralliseksi jätteeksi. Lisäohjeita jätteen lajitteluun https://pjhoy.fi/lajitteluhaku/
Jäteastioilla ei ole virallista tyhjentäjää, joten jokaisen jäsenen on syytä osallistua tarvittaessa niiden tyhjentämiseen. Seka- ja biojätteelle löytyy keräyspisteet kiinteistön pihasta. Muut jätteet voi kuljettaa esimerkiksi labin peräkärryllä läheiselle Nekalan jäteasemalle https://pjhoy.fi/jäteasema/tampereen-jateasemat/.

  • Sekajäte: Labilla on muutamia jätesäkillä varustettuja sekajäteroskiksia. Kun säkki tulee täyteen, vaihda tilalle uusi jätesäkki ja vie täysi säkki pihalla olevaan jätepuristimeen. Se harmaa metallinen kontti siinä piipun juuressa.
  • Puujäte:
    • Polttopuuksi kelpaava puu: Paloitellaan noin 35 cm pätkiksi niille varattuihin laatikoihin.
    • Levynpalaset, polttopuuta pienemmät palikat yms.: Puupuolelle Puujäte-roskiksiin. Tyhjentäkää Puujäte-roskikset jatkossa (16.3.2022→) pihan jätepuristimeen.
    • Purut, lastut, tikut: Sekajäteastiaan. Palaa Tammervoimassa iloisella liekillä.
    • Painekyllästetty puu: Tätä ei pidä työstää sisätiloissa, puru ja jämäpalat ovat vaarallista jätettä. Toimita esim. Nekalan jäteasemalle.
  • Metalli: Lastauslaiturilla olevaan keräyslaatikkoon.
  • Biojäte: Kiinteistön pihassa sijaitsevaan biojäteastiaan. Jätepuristimen vieressä. Vie heti pois haisemasta. Kiitos.
  • SER eli sähkö- ja elektroniikkaromu: Harmaa pussiton roskis sijaitsee elektroniikkapuolella.
  • Vaarallinen (ent. ongelma-)jäte: Paristot, akut, maalit, lakat, liuottimet, öljyt yms. Ei keräystä labilla – vie itse vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, esimerkiksi Nekalan jäteasemalle.
  • Pullot ja tölkit Keräyspiste löytyy keittiöstä.
  • Isot esineet: Vie itse pois labilta.

Kiinteistön jäteastioiden sijainti:

Hajoamiset

Välillä jotain hajoaa tai havaitset jonkun asian/esineen hajonneen. Jos hajonnut asia oli arvokas (luokkaa kymmeniä euroja), ilmoita asiasta hallitukselle ja sovitaan korvauksesta.

Poranteriä katkeilee jatkuvasti. Jos olet kova katkoja, osta labille vaikka uusi setti rautakaupasta, niin olemme sujut.

Myös vannesahan terä katkeaa välillä. Ei kannata hermostua, mutta kannattaa ilmoittaa hallitukselle tai jollekin joka osaa sen vaihtaa. Tärkeintä on, että kone ei ole poissa käytöstä turhaan.

Täytä eteisen siniseen lainaus/hajoamisvihkoon havainnot (nimi, päivämäärä, mitä) Esim. “John Doe, 27.9.2021, kampikammion kattovalo palanut”.

Back to top