Menu

This is an old revision of the document!


Tähän on kerätty ohjeita ja vastauksia yleisiin kysymyksiin ja ongelmiin. Jokaisen uuden jäsenen tulee lukea tämä. Ohjeita on kertynyt jo melkoisesti, mutta käy ne kuitenkin läpi ajatuksella kaikkien jäsenten turvallisuuden, mukavuuden ja yleisen siisteyden vuoksi.

Jäsenen oikeudet ja velvollisuudet

Tarkemmat kuvaukset jäsenyysvaihtoehdoista esitetään jäsenyyssivulla.

  • Jäsenen tulee maksaa jäsenmaksu liittyessä yhdistykseen ja sen jälkeen kerran kalenterivuodessa. Tilankäyttömaksua maksavat jäsenet on vapautettu yhdistyksen jäsenmaksusta.
  • Tilankäyttöoikeudellisen jäsenen tulee maksaa tilankäyttömaksu joka kuukausi. Tilankäyttömaksu maksetaan riippumatta siitä onko labi käytettävissä vai ei.
  • Jäsenenä sinulla on vastuu seurata labin tiedotusta. Kaikkia jäseniä suositellaan liittymään labin sähköpostilistalle. Liittymislomake löytyy täältä). Tärkeät tiedotukset labin käytöstä, koulutuksista ja muista asioista tulevat sähköpostilistalle. Huolehdi, että tarkistat roskapostikansiosi säännöllisesti sinne joutuneiden viestien varalta.
  • Alaikäisten toiminta tapahtuu hacklabin tiloissa ohjatusti ja isojen koneiden käyttö vain valvotusti.
  • Labilla ei ole siivoojaa eikä muutakaan palkattua henkilökuntaa. Pajalla kävijän tulee siivota häkkäyksistään aiheutunut sotku. Pölyt ja purut lakaistaan/imuroidaan ja työkalut palautetaan omille paikoilleen.
  • Labilla on mikroaaltouuni, uuni, hella ja kahvinkeitin. Ruoanlaitosta aiheutuneet sotkut on siivottava välittömästi ja välineet tiskattava käytön jälkeen. Jääkaappi ja pakastin eivät ole paikkoja, jonne unohdetaan ruoka-aineita pilaantumaan.
  • Jäsenvelvollisuuksien noudattamattomuus tai yhdistyksen sääntöjen rikkominen on peruste tilankäyttöoikeuden eväämiselle väliaikaisesti tai pysyvästi, tai yhdistyksestä erottamiselle.

Yhteisömiitit

Jokaisen kuukauden ensimmäinen tiistai kello 19.00 pidetään labilla yhteisömiitti, johon pyritään järjestämään etäosallistumismahdollisuus. Linkki etäosallistumiseen löytyy mm. pikaviestikanavien otsikoista ja miitin agendalta. Jos haluat vaikuttaa labin toimintaan tai hankintoihin, miitteihin kannattaa osallistua. Yhteisömiitti on kaikille avoin ja siellä on hyvä tutustua muihin jäseniin. Jos laite- tai muu hankinta on päätetty miitissä, voi yhdistys korvata kulut ostajalle. Miittien agenda löytyy yleensä tämän linkin takaa. Esityslistaan saa lisätä asioita ennen miittiä; miitin aikana ei aihelistaa enää muokata.

Uusien jäsenten olisi suotavaa tulla ainakin yhteen yhteisömiittiin esittäytymään ja tutustumaan muihin labilaisiin.

Yhteisömiitin virallisen osuuden aikana ei labilla saa tehdä meluavia töitä, jos ne häiritsevät kokousta. Esimerkiksi paineilmakompressori sammutetaan siksi ajaksi. Miitti kestää käsiteltävistä asioista riippuen yleensä 30-60 minuuttia.

Viikottaiset ylläpito tehtävät

Koska hacklabillä ei ole henkilökuntaa myös sen ylläpito on jäsenistön vastuulla. Eteisestä löytyy tehtävälista (Kuva 1) ja aarrekartta (Kuva 2) josta jokainen voi valikoida mieleisensä ylläpitotehtävän. Listaan voi merkitä oman nimimerkin kun tehtävä on suoritettu. Jokaisesta suoritetusta tehtävästä saa kourallisen hakkeripisteitä.


Kuva 1 - viikottainen tehtävälista


Kuva 2 - aarrekartta

Teematorstait

Labilla järjestetään torstai-iltaisin teemapäiviä eri aiheista.

Teematorstai tarkoittaa aiheesta kiinnostuneiden vapaamuotoista yhteistä tapaamista. Tapaamisilla ei ole aina nimettyä vetäjää. Jos paikalla ei ole ketään, joka haluaa vetää teematorstain, osallistujat voivat keskenään päättää mitä tekevät. Se voi olla aiheen kokeilua, opiskelua, videoiden katsomista tai ihan vaan keskustelua, riippuen ihan aiheesta.

Käyttökoulutuksen vaativia koneita ei kuitenkaan pidä ominpäin opetella käyttämään.

Jäsenet voi ehdottaa aiheita, joista teematorstaita pidetään. Kyselyjä on yleensä pari kertaa vuodessa. Kesken kaudenkin voi ehdottaa, ja jokaisen kuukauden viimeinen teematorstai pidetään vapaana viime hetken aiheille.

Jos osaat mielestäsi jotain aihetta, olisimme erittäin kiitollisia, mikäli pitäisit niistä teematorstain! Tekijöistä on jatkuva pula.

Teematorstait ovat labin kalenterissa ja niistä tulee tapahtumapäivänä muistutus pikaviestinkanavalle.

Verkkopalvelut

Hacklabin verkkopalvelut ovat jäsenten käytössä.

Liittyessäsi Tampere Hacklab ry:n jäseneksi sinulle luodaan jäsentunnus jäsenrekisteriin. Tällä tunnuksella voi kirjautua suurimpaan osaan yhdistyksen tarjoamia palveluita. Käytettäessä jäsenrekisterin tunnuksia ensimmäinen kirjautuminen palvelimelle tulee suorittaa työpöytäselaimella. Teknologiaa taustalla kutsutaan kertakirjautumiseksi (aka. single sign on lyh. SSO) sekä Keycloak. Saatat törmätä näihin nimityksiin kirjautumisen yhteydessä.

Yllä esimerkki kertakirjautumisikkunasta.

Lisää tietoa verkkopalveluista löydät Palvelut-sivulta.

Nextcloud

Nextcloudissa voit esimerkiksi selata ja muokata yhteisömiittien esityslistoja. Listat löytyvät tiedostoina polusta “For members/Yhteisömiitit/”. Voit siis lisätä seuraavan yhteisömiitin listalle asioita, joita miitissä tulisi mielestäsi käsitellä. Muista esitellä asiat selkeästi, jotta ne voidaan käsitellä, vaikka et itse pääsisi paikalle.

Nextcloudissa voit myös luoda kalenterimerkintöjä sekä tehtäviä, joihin muut labilaiset voivat osallistua.

Verkkosivu ja Blogi

Verkkosivun ja blogin admin-paneeliin pääset täältä.

Esimerkiksi omista projekteista on oikein toivottavaa kirjoittaa artikkeli labin blogiin. Postauksia voi jakaa sitten esim Facebookissa.

Wiki

Wikiin kirjautuminen tapahtuu myös SSO:n kautta. Valitse kirjautumissivulla “Log in with other Services” → “Keycloak”.

Wikiin voit lisäillä tarpeellista pysyvää tietoa ja korjailla nykyistä sisältöä tarpeen mukaan. Wikissä on historiatoiminto, eli voit huoletta poistaa tai päivittää vanhentunutta tietoa. Tarvittaessa se saadaan palautettua historiasta.

Viestintävälineet

Sähköposti

Kaikkia jäseniä suositellaan liittymään labin sähköpostilistalle. Se pitää tehdä omatoimisesti. Ohjeet ovat jäsenyyden vahvistamisen yhteydessä lähetetyssä sähköpostissa (liittymislomake myös täällä). Kaikki yhdistyksen virallinen tiedotus tehdään sähköpostilistalle. Pelkästään pikaviestinkanavilla ei pidä tiedottaa mistään tärkeästä asiasta, vaan aina lähetetään myös maili listalle. Listalta poistuminen hoidetaan myös omatoimisesti. Jokaisen viestin lopussa on ohje listalta poistumiseen.

Foorumi

Koska listalla ovat kaikki jäsenet, sähköpostilistaa ei pidä käyttää yleiseen keskusteluun. Tätä varten on Suomen hacklabien yhteinen foorumi osoitteessa https://discourse.hacklab.fi/ . Jos jokin aihe uhkaa aiheuttaa paljon liikennettä listalle, kannattaa perustaa foorumille säie aiheesta ja pistää listalle linkki sinne. Siinä, mikä on tärkeätä ja labin yhteistä asiaa ja mikä ei, täytyy käyttää omaa harkintaa. Liiallinen keskustelu satojen vastaanottajien sähköpostilistalla aiheuttaa napinaa turhista viesteistä. Ikävimmmissä tapauksissa jotkut saattavat poistaa itsensä listalta, jolloin yhdistyksen sähköpostitiedotteet eivät enää tavoita heitä.

Tapahtumien aikoja sopiessa on suositeltavaa käyttää palvelua kuten http://doodle.com/ , johon voi antaa listan mahdollisista ajoista ja jokainen osallistuja voi ilmoittaa itselleen sopivat. Tällöin vältetään turhaa sähköpostilistan kuormittamista.

Pikaviestimet

Labilla käytetään kahta pikaviestinkanavaa: toinen yleisempään jutusteluun ja toinen enemmän labin käytännön asioista keskusteluun. Ohjeet kanaville liittymisestä sivulla Matrix.

Mastodon

Mastodon on hakkeriystävällinen ja hajautettu vaihtoehto Twitterille ja Instagramille.

Labilla on tunnus Mastodonissa: https://qoto.org/@tamperehacklab/

Jos haluat tehdä päivityksiä labin nimissä (esim. ottaa kuvia labilla), tunnukset saat hallitukselta pyytämällä.

Tunnuksen tekemät päivitykset ja kaikki #tamperehacklab -hashtagilla merkityt viestit tulevat myös labin pikaviestinkanavalle.

Labilla käyttäytyminen

  • Uskonto ja politiikka ovat kiellettyjä aiheita hacklabilla. Aiheisiin liittyvä mainonta on kiellettyä ja niihin liittyvää keskustelua kannattaa välttää. Myös uskontoon ja politiikkaan liittyvien projektien tekeminen (mainokset, esineet, jne) on kiellettyä. Poikkeuksena tästä historiallinen konteksti, kuten esimerkiksi pienoismallit, sekä näytelmä- ja LARP-asut.
  • Tampere Hacklab on päihteetön tila. Älä ole labilla päihtyneenä. Sähkö- ja paineilmatyökaluilla on ehdoton nollan promillen raja. Tupakointi sisätiloissa on kielletty. Tupakkapaikka on ulkona oven vieressä. Hallittua päihtymistä varten korttelin päästä löytyy erinomainen Ravintola Wanha Tappi.
  • Älä häiritse muiden häkkäystä. Pyydä lupa musiikin soittamiselle muilta paikalla olijoilta. Kovaääninen keskustelu voi myös häiritä.

Tavaroiden säilytys labilla

  • Labi ei ole vuokravarasto, joten säilytä labilla vain projekteja, joita oikeasti teet. Vie epäaktiiviset projektit muualle.
  • Kuukausimaksua maksavien jäsenten on lupa säilyttää labilla yhtä muovilaatikkoa. Laatikon päädyssä tulee lukea jäsenen nimi selvästi. Standardilaatikko on SmartStore Classic 15 (kuva alla), joita voi ostaa esimerkiksi monista marketeista. Laatikkoon on selvästi merkittävä omistajan nimi ja yhteystieto, jolla omistajan saa kiinni (esim. sähköposti tai puhelinnumero).

22194.jpg

  • Laatikon ulkopuolella väliaikaisessa säilytyksessä olevat esineet tulee varustaa nimellä ja jonkinlaisella parasta ennen -päivällä. Parasta ennen -päivä on päivä, jolloin projekti arviosi mukaan valmistuu ja viet sen pois, kuukauden tarkkuudella. Jos esineessä ei ole nimeä tai parasta ennen -päivä on mennyt ohi, se oletetaan bonkiksi ja voidaan viedä pois tai tuhota.

Esimerkki lapusta: [ H. Hakkeri, poistuu 08/2021 ]

  • Jos sinulla on erikoisempia säilytystarpeita, pyydä hallitukselta etukäteen poikkeuslupa. Tavaroiden säilytys tapahtuu pääsääntöisesti varaston puolella, ei käytävillä tai työhuoneissa.
  • Älä laita hyllyyn muovipusseja, irtonaisia pikkuesineitä, vaatteita jne. Laita tavarat muovi- tai edes pahvilaatikkoon niin, että sitä pystyy siirtämään tarvittaessa helposti. Älä säilytä lattialla mitään, mikä mahtuu hyllyyn.
  • Materiaalit (esim. vanerilevyt ja puupalikat) eivät ole poikkeus näistä. Jos et merkitse niitä asianmukaisesti, ne ovat vapaasti muidenkin käytettävissä. Jos et halua viedä materiaaleja pois, poista niistä nimesi ja vie asianmukaiseen materiaalihyllyyn, niin ne ovat vapaata riistaa.
  • Tampere Hacklab ry. ei vastaa säilytettävien tavaroiden vahingoittumisesta tai häviämisestä Hacklabin tiloissa.
  • Hacklabilla ei ole tiloja ajoneuvojen säilytykseen. Mäntyhaantie 4:stä löytyy talliosake sellaista etsiville.

Vuokrattava säilytystila

Tilankäyttöoikeuden omaavat jäsenet voivat vuokrata labilta säilytystilaa keskeneräisille projekteille lisämaksua vastaan (hinnat 07/2021):

  • Rullakko tai lavapaikka 20 €/kk (isossa varastotilassa)
  • Projektihylly 10 €/kk (Smartstore-hyllyjä vastapaatä sijaitsevat hyllyt)
  • Lukollinen kaappi 10 €/kk (sijaitsee eteisaulassa)
  • Työtila 15 €/m2/kk (tai erillisen sopimuksen mukaan)

Lisätietoja vapaista säilytystiloista voi kysellä sähköpostitse info@tampere.hacklab.fi tai yhdistyksen pikaviestimissä. Lyhytaikaisen lisätilan tarpeen voi maksaa korkeampana tilankäyttömaksuna normaalin tilankäyttömaksun yhteydessä tai Zettlellä siten, että säilytystilan yhteyteen tulostaa näkyvälle paikalle kuitin suoritetusta maksusta. Vuokratun tilan yhteyteen tulee selkeästi merkita vuokraajan nimi tai tunnettu nimimerkki ja sähköpostiosoite, josta vuokraajan tavoittaa.

Pidempiaikaisissa tilatarpeissa ota yhteyttä info@tampere.hacklab.fi .

Mitä tehdään kun maksut jäävät rästiin?

  • Vuokraajalle saatetaan antaa 1 kuukausi aikaa korjata tilanne tai mahdollisuus sopia asiasta hallituksen kanssa. Tämä kuukausi sisältää mahdollisuuden tyhjentää tila omista tavaroista.
  • Jos maksut puuttuvat kahdelta kuukaudelta, tila voidaan ilmoituksen jälkeen tyhjentää ja se voidaan vuokrata seuraavalle. Tilaan mahdollisesti jätetty tavara hävitetään tarvittaessa vuokraajan kustannuksella. Siivouksesta laskutetaan 100 € kertaveloitus.

Materiaalit

Labilla on jäsenten käytettävissä lukuisa määrä erilaisia materiaaleja kuten puuta, akryyliä, metalleja eri muodoissa, kemikaaleja ja ruuveja. Materiaalit ovat pääsääntöisesti ilmaisia.

Jos projektistasi jää käyttökelpoisia materiaaleja tai osia yli, jätä ne mieluusti labille muiden käyttöön.

Hyllyt/laatikot

Loungen ja elektroniikkapajan välisen käytävän hyllyltä löytyy laatikoita mm. seuraavien varastointiin:

  • Teipit
  • Pussit
  • Kuminauhat
  • Suojahanskat
  • Siivoustarvikkeet
  • Jatkojohdot
  • Virtajohdot ja liittimet
  • Virtalähteet ja muuntajat
  • Kuvapiuhat: DVI, VGA, …
  • Kuvapiuhat: Scart, component, S-video, …
  • Äänipiuhat: RCA, plug, jack, tr, trs, xlr, …
  • TV/antennitarvikkeet
  • ATK-osat ja atk-liitännäiset: näytönohjaimet, äänikortit, Bluetooth, USB-liitännäiset yms.
  • Kaiuttimet
  • Metalliprofiilit
  • Ruuvit ja proput
  • Kivi
  • Tarranauha ja solumuovi
  • Ledinauha
  • Askelmoottorit
  • DC-moottorit
  • Arduino, ESPxx, …

Omat ja maksulliset materiaalit

Jos materiaalissa on nimi, se on jonkun jäsenen omaisuutta. Kysy kyseiseltä jäseneltä, voiko sitä käyttää. Jos parasta ennen -päivä on mennyt ohi tai se puuttuu, materiaalia saa käyttää (arvokkaammista materiaaleista on kohteliasta kysyä silti ensin omistajalta). Merkitse omiin materiaaleihisi nimesi ja parasta ennen -päivä, tai muuten niiden oletetaan olevan vapaasti käytettävissä.

Jos materiaalissa on hinta, se on maksullista. Esimerkiksi laserleikkurikäyttöön sopivat vanerilevyt maksavat, ja niitä myy hacklabin tiloissa toimiva A-Mekanisaatio Oy https://www.mekanisaatio.fi/.

Hankinnat ja kulukorvaushakemukset

Labin yleiseen ylläpitoon liittyvät alle 100 € hankinnat esim. limut, roskasäkit, wc-paperi jne. voi tehdä suoraan ja laskuttaa kuittia vastaan yhdistykseltä toimittamalla kulukorvaushakemus rahastonhoitajalle sähköpostitse. Tarkemmat ohjeet kulukorvaushakemuksen tekemiseen löytyvät omalta wiki sivulta. Jos olet ensimmäistä kertaa tekemässä hankintoja kannattaa hankinnasta keskustella etukäteen useamman jäsenen kanssa esimerkiksi yhteisön pikaviestinkanavilla jotta hankinnalle on selkeä yhteisön tuki.

Yli 100 € hankinnat hyväksytetään yhteisömiitissä. Hankintaehdotuksia voi tuoda yhteisömiitin käsiteltäväksi tällä listalla. Yhteisömiitin hyväksynnän jälkeen kulukorvaushakemus tehdään laskutus ohjeiden mukaisesti rahastonhoitajalle sähköpostitse.

Myyjän suoralaskutuksille tulee aina olla hyväksyntä yhteisömiitiltä, yhdistyksen hallitukselta sekä rahastonhoitajalta.

Joukkorahoitus

Joukkorahoitusten toteuttaminen on mahdollista lainsäädännön ja viranomaisten ohjeistusten puitteissa. Mikäli olet kiinnostunut joukkorahoituksen toteuttamisesta, esittele ideasi kuukausittaisessa yhteisömiitissä päällekkäisten joukkorahoitusten välttämiseksi. Huolellinen esivalmistelu on suositeltavaa. Hankkeelle on helpompi saada kannatusta ja rahoittajia, mikäli ainakin seuraaviin kysymyksiin löytyy vastaus: Hankkeen tavoite, mikä, miksi, budjetti ja keräyksen toteutustapa. Vain yhdistyksen jäsenille suunnatun joukkorahoituksen toteuttaminen on yksinkertaista.

Julkinen joukkorahoitus tuo hankkeeseen omat rajoitteet ja vaatimukset. Julkisesti rahoitusta voidaan kerätä vastikkeellisiin hankkeisiin. Vastikkeettomat kampanjat luetaan rahankeräykseksi, jolloin viranomaiselle pitää tehdä rahankeräysilmoitus (pienkeräykset) tai lupahakemus. Löydät aiheesta lisätietoa viranomaisten nettisivuilta.

Esimerkki yksityisestä rahoituskamppanjasta:

Tavoitteena on hankkia labille englanninpyörä. Englanninpyöräksi kutsuttu laite on mankeli, jolla muokataan peltiä kahden eri kaarevuussäteellä olevan, laakeroidun rullan välissä. Valmistan laitteen itse, ja tarvittavat materiaalit maksavat kuljetuskustannuksineen noin 570 euroa. Joukkorahoitus on suunnattu jäsenistölle ja rahoittajiksi on jo lupautunut viisi jäsentä, kukin 30 € summalla. Haen lisää rahoittajia yhdistyksen tiedotuskanavissa ja sitoutuneiden rahoittajien yhteystiedot kerään Google Forms -nettipalvelun avulla (etunimi, sukunimi, sähköposti ja maksimisumma jolla henkilö on valmis osallistumaan). Laitteen valmistukseen kuluu arvioni mukaan kaksi kuukautta siitä kun materiaalit on hankittu.

Kulttuurisetelit

Labilla tapahtuvan ohjatun toiminnan osallistumismaksuja on mahdollista maksaa seuraavien kulttuurisetelivälittäjien kautta: Smartum, ePassi ja Edenred. Kysy lisäohjeita koulutuksen tai muun ohjatun toiminnan ohjaajalta. Jäsenmaksuja ei setelien ehtojen mukaisesti ole mahdollista maksaa niillä.

Materiaalien korvaus

Vaikka materiaalit ovat pääsääntöisesti ilmaisia, oletetaan niiden käyttö korvattavan tuomalla korvaavia materiaaleja pajalle, varsinkin jos kyseessä on suuri määrä käyttöä.

Esimerkki: Jos käytät vaikkapa 15 kpl M3-ruuvia, osta rautakaupasta 20 kpl ja laita tilalle. Ihan pienillä määrillä ei ole väliä.

Järkeä saa käyttää: Jos M3-ruuveja on laatikko täynnä, mutta M5:t ovat loppu, hanki niitä tilalle.

Jos käyt rautakaupassa tai tilaat ulkomailta tai tukusta tavaraa, voit kysellä muilta labilaisilta, mitä tarvisi hankkia.

Arnon toimisto

Elektroniikkaosaston vieressä on Arnon toimisto. Jos sinulla on kysyttävää materiaaleista tai koneiden käytöstä, voit kysyä Arnolta apua.

Ledinauha

Elektroniikkapisteen läheisyydessä on LED-nauhaa rullissa eri väreissä. Niiden käyttö maksetaan limukassaan. Jos joku väri on loppumassa/lopussa, tilaa sitä lisää ja pyydä rahastonhoitajalta korvaus.

Hacklab Shop

Tunnetaan myös premium-bonkkina ja se on jäsenille suunnattu tavaran myyntipiste. Sana bonkki tarkoittaa labille tuotavaa käyttökelpoista tavaraa. Termi on peräisin radioamatööreiltä ja Alvar Gullichsenin taiteesta.

Hacklab Shop on rullakko, johon jäsenet voivat tuoda tavaraa, jolla nähdään jälleenkäyttöarvoa. Kaupparullakko on jaettu kolmeen osaan alhaalta ylös lueteltuna: 1-5 €, >5 € ja >10 € tavaran myyntihinnan mukaan. Kaupan yhteydessä on kassalipas, johon ostaja maksaa ostoksestaan hintalapun mukaisen hinnan. Kertyneet varat käytetään yhteisön hyväksi esimerkiksi labin parantelussa tarvittaviin materiaaleihin.

Bonkin kiertokulku

TODO: update.

Hyvä bonkki a.k.a. premium bonkki

Tavara, jolla on jälleenkäyttöarvo. Jäsenet voivat tuoda sitä kaupparullakkoon tai loungen laatikkohyllyyn.

  • 0–10 vuoden ikäiset tietokoneet ja mobiililaitteet. Haswell ja uudemmat Intel-koneet sekä Zen1 ja uudemmat AMD-koneet ovat käyttistä kamaa. Irralliset komponentit (virtalähteet, kovalevyt, emolevyt, näytönohjaimet, jäähdyttimet…), mikäli ne ovat ehjiä ja sellaisessa kunnossa, että ne saa asennettua ilman yhteensopivuusongelmia (eli esim. emolevyt ja prosessorit mieluiten parillisina).
  • Laboratorio- ja teollisuuslaitteet.
  • Radio-ohjattavat, tekniikkaa sisältävät lelut.
  • Avaruus-, ilmailu- ja sotilaslaitteet, kaikki Neuvostoliitosta tuleva.
  • Muuten hienon näköiset laitteet, esim. 70-luvulta ja sitä vanhemmat.
  • Retrotietotekniikka: Commodoret, Atarit, Nintendot, jne. Rikkinäisistäkin saa varaosia.
  • Ei-PC-tietokoneet: Unix-koneet, teksti- ja X-päätteet.
  • Yleisesti kaikki laitteet, joissa on kiinnostavaa mekaniikkaa tai uudelleen käytettäviä osia.
  • Työkalut: kaikenlaiset työkalut ovat mainiota bonkkia. Kannattaa myös tarkistaa, jos pajalta puuttuu ko. työkalu.

Merkitse tavara hintalapulla ja sijoita se kaupan hyllylle ohjeistuksen mukaisesti.

Huono bonkki

  • Liian vanhat tai rikkinäiset PC-tietokoneet, “orpo” PC-rauta kuten (vanha) emolevy ilman sopivaa prosessoria.
  • Isot laitteet, kuten kopiokoneet ja PA-kaiuttimet (PA-tarvikkeita voi mainostaa pikaviestimissä, jotta ne löytävät tiensä hyvään käyttöön esim. Hiedanrannassa sijaitsevaan kulttuurikeskus Kuivaamoon).
  • CRT-monitorit ja kuvaputki-TV:t (poikkeus: videomonitorit, esim. studiomalliset ja C64-/Amiga-/Atari-monitorit).
  • Helposti saatavilla olevat turhat laitteet: digiboksit, ADSL- ja kaapelimodeemit, Elisa Viihde -laitteet jne.
  • Vaaralliset tai haitalliset laitteet: sököt akut, kemikaalit jne.
  • Vähän tekniikkaa sisältävä laitteet, kuten vedenkeittimet, pölynimurit, sähkövatkaimet.

Tuo “huonoa” bonkkia vain, jos olet etukäteen sopinut jonkun hakevan sen pois labilta ja, vaihto mielellään tavaranvaihtopisteen kautta.

Työkalut

Labilla on sekä labin omistamia työkaluja, että jäsenten labille lainaamia työkaluja (kts. työtila-sivu ja työkaluja-sivu). Kaikki käsityökalut ovat jäsenten vapaassa käytössä sillä ehdolla, että jäsen osaa käyttää sitä hajoittamatta työkalua. Jos et osaa, kysy. Käytön jälkeen työkalu palautetaan omalle paikalleen.

Koneiden käyttö vaatii tilankäyttöoikeuden. Isoja koneita saa käyttää ainoastaan käyttökoulutuksen omaava henkilö.

Hajoamiset

Välillä jotain hajoaa (tai jos havaitset jonkun asian/esineen hajonneen). Jos hajonnut asia oli arvokas (luokkaa kymmeniä euroja), ilmoita asiasta hallitukselle ja sovitaan korvauksesta.

Poranteriä katkeilee jatkuvasti. Jos olet kova katkoja, osta labille vaikka uusi setti rautakaupasta, niin olemme sujut.

Myös vannesahan terä katkeaa välillä. Ei kannata hermostua, mutta kannattaa ilmoittaa hallitukselle tai jollekin joka osaa sen vaihtaa. Tärkeintä on, että kone ei ole poissa käytöstä turhaan.

Täytä eteisen siniseen lainaus/hajoamisvihkoon havainnot (nimi, päivämäärä, mitä) Esim. “John Doe, 27.9.2021, kampikammion kattovalo palanut”.

Lainaaminen

Tilankäyttöoikeuden omaavat jäsenet voivat lainata työkaluja yms. labilta lyhyeksi ajaksi. Täytä eteisen siniseen lainaus/hajoamisvihkoon tiedot (nimi, päivämäärä, mitä, milloin palautuu). Pidemmissä lainoissa (useampi päivä) ilmoita myös sähköpostitse hallitukselle.

Metelöinti

Labi on tarkotettu rakentamiseen, joten metelöinti on sallittu.

Poikkeuksena ovat etukäteen ilmoitetut koulutukset ja yhteisömiitit: Niiden aikana ei loungetilassa tai sen läheisyydessä saa metelöidä. Hiljaiset työt kuten elektroniikka on ok. Koulutuksen pitäjällä on oikeus pyytää lopettamaan mitkä tahansa häiritsevät työt.

Sulje aina puu-/metalli-/plasmakopin ovi, jos metelöit niissä.

Limsat ja jääkaappi

Jääkaapista voi ostaa limppareita ja mahdollisesti muita tuotteita. Hinnasto on ovessa. Tunnistamattomat juomat (esim. tapahtumista yli jääneet 1,5 l pullot) ovat ilmaisia.

Limsan varastointi toimii kuten muukin arvokkaampi kulutustavara labilla. Mikäli huomaat limun loppuneen jääkaapista, olet vapaa hankkimaan lisää. Kulut korvataan nimettyä kuittia vastaan joko laskuttamalla yhdistystä, lisäämällä euromääräistä saldoa miinuspiikkiin tai limukassan käteisellä. Suosi yhdistyksen laskuttamista ja sähköisiä tapoja kuitin toimittamiseen.
Muista toimittaa nimetty kuitti.

Jääkaappiin voi laittaa pienen määrän omia juomia kunhan niissä on nimi. Jääkaappi on pieni, joten käytä sitä vain väliaikaiseen säilytykseen.

Juomat maksetaan hyllyssä olevaan puiseen rahalippaaseen käteisellä tai Zettle-maksupäätteeseen kortilla.

Jääkaapissa säilytetään vain ruokatarvikkeita

Miinuspiikki

Kolikkojen käytön vähentämiseksi voit maksaa etukäteen juomia. Jääkaapissa on lista, johon merkitään nimi, ostetut juomat ja etukäteen maksettu summa. Ostetut juomat (euroina) merkitään Tukkimiehen kirjanpidolla.

Yhteisömiitissä olemme päättäneet että juomat tulee aina maksaa etukäteen – velaksi ei juoda.

Labin parantelu

Hacklabilla käytetään ota mitat ja tee -periaatetta (suunnilleen sama kuin Do-ocracy). Jos haluat parantaa labia jollain tavalla, senkun vain teet niin.

Jos on kuitenkin epäilystä, että keksimäsi parannus ei ole jonkun mieleen, kysy ensin muilta jäseniltä, mitä mieltä he ovat muutoksesta. Jos muutos ei miellytä kaikkia, parempi jättää tekemättä. Isommista ja rahankäyttöä vaativista muutoksista tulee aina kysyä hallitukselta tai yhteisömiitissä.

Yleisohje: Käytä järkeä.

Turvallisuus

Turvallisen työskentelyn periaatteita tulee aina noudattaa kun labilla tehdään asioita. Tarpeettomia riskejä tulee välttää ja riittävästä riskiarvioinnista on huolehdittava ennen kuin ryhdytään toimeen. Selvitä etukäteen, mihin ensiapu- ja alkusammutusvälineet ovat sijoitettu. Käytä aina kulloiseenkin tehtävään asiaankuuluvia suojavälineitä. Tutustu pelastussuunnitelmaan ja huolehdi että kulku pelastusreiteillä on esteetön. Pidä työskentelytilat siistinä ja siivoa jälkesi työskentelyn jälkeen.

Yöpyminen

Labilla yöpyminen on kielletty. Rakennuksessa ei ole palomääräysten mukaisia yöpymiseen soveltuvia tiloja. Nekalassa majoituspalveluita tarjoaa hotelli Lillan https://www.lillan.fi/ ja mahdolliset AirBnB:t.

Tulityöt

Tulitöitä saa suorittaa ainoastaan näille varatuissa vakituisissa tulityöpaikoissa. Tulityötila sijaitsee metallityötilan yhteydessä, ja kipinöivä ja avotulta vaativa työskentely tulee suorittaa täällä. Myös kuumailmapuhaltimen ja muiden voimakkaiden lämpölähteiden käyttö tulee suorittaa tulityötilassa. Tulitöitä tehdessä on huolehdittava, että kipinöitä ei päädy tilan ulkopuolelle, ja että työ tehdään turvallisesti. Tulitöiden suorittamisen jälkeen tulee suorittaa tulityövartiointia vähintään yhden tunnin ajan. Lisäohjeistusta turvalliseen tulityöskentelyyn löydät täältä

Plasmaleikkurin huone on myös tulityötila, mutta poikkeuksena siellä saa suorittaa ainoastaan plasmaleikkuuseen liittyvää kipinätyötä.

Puutyö-, tekstiili- ja pintakäsittelyhuoneissa on avotulen ja kipinöiden teko ehdottomasti kielletty herkästi syttyvien ja palavien materiaalien vuoksi.

Tulipalot

Tulipalojen varalta labilta löytyy CO2-sammutin, useita jauhesammuttimia ja sammutuspeite. Selvitä ajoissa niiden sijainti, varsinkin jos teet kuumuutta tai sähköä sisältäviä töitä.

Tulipalon sattuessa käytä ensin CO2-sammutinta, jos mahdollista. Jauhesammuttimesta tulee hirveä sotku (esim. kaikki laitteet pitää avata ja puhdistaa). Keittiön lähellä oleva ikkuna muuttuu hätäuloskäytäväksi rikkomalla se sopivalla välineellä. Ikkunan vieresä ulkoseinällä on tikkaat.

Litiumakkujen lataus ja kiinalaisten akkulatureiden käyttö valvomatta on kielletty.

Vaaralliset aineet ja esineet

Labille on yksiselitteisesti kiellettyä tuoda:

  • Ampumatarvikkeita ja räjähteitä. Aseiden huoltaminen on sallittua, mutta jätä a-tarvikkeet kotiin.
  • Toimintakuntoisia kädessä pidettäviä laittoman tehokkaita lasereita. Nämä tunnistaa helpoiten siitä, että laserin väri on muu kuin punainen. Kiinteästi asennetut tehokkaat laserit ovat ok esimerkiksi laserleikkurissa, kunhan suojauksesta on huolehdittu.
  • Radioaktiivisia tai muuten erityisen myrkyllisiä aineita. Kaikki tunnistamattomat ja merkitsemättömät kemikaalit ovat vaarallisia paremman tiedon puuttuessa.

Jos huomaat näitä labilla, kerro aineen tai esineen omistajalle, hallitukselle, tai soita hätänumeroon tilanteen vakavuuden mukaan.

Ovien käyttö

Ulko-ovi

Labilla on ulko-ovi (ulkona teräsportaiden yläpäässä) ja labin ovi (sisäaulassa), josta alkaa labin tilat. Molemmat ovet ovat normaalisti lukossa, ellei ole avointen ovien ilta.

  • Jos olet maksanut tilankäyttöoikeuden ja maksu näkyy mulysa-jäsenrekisterissä, soittamalla ovinumeroon +358452692991 ovi avautuu noin minuutiksi. Puheluun ei vastata, eikä soittaminen maksa mitään. Oven avaus onnistuu nyt myös NFC-kortilla. Valitse haluamasi NFC-kortti (esim. TKL bussikortti) ja vilauta sitä ovikellon viereiselle NFC-lukijalle. Lukija näyttää näytöllä kortin ID numeron. Kirjaudu jäsenrekisteriin ja varaa ID numeroa vastaava kortti käyttöösi Omat Asetukset sivulta.
  • Ulko-ovi: Oven vieressä on sähkökytkin, jolla oven saa pysyvästi auki tai lukkoon. Jos olet viimeinen labilta poistuja, laita kytkin lukitusasentoon ja varmista, että ulko-ovi lukittuu perässäsi. Lähtökohtaisesti kytkin pidetään auki-asennossa vain labin avointen ovien aikana.

  • Nosto-ovet: Ovien vasemmassa laidassa on lukitustappi, joka täytyy olla reiässään, jotta ovi olisi lukossa. Poistuessasi tarkista, että nämä ovat lukossa.

Sisäovi

  • Labin ovi: Oven sulkeminen vaatii, että väännät sisäpuolella olevasta lukitusnupista ja kahvasta niin, että lukon kieli menee sisään. Tämän jälkeen sulje ovi ja varmista että se pysyy kiinni. Jos olet viimeinen lähtijä, sulje ovi. Jos poistuessasi sisälle jää jäseniä, joita et tunne, on hyvä kysyä että osaattehan sulkea oven ja näyttää se tarvittaessa. Labille saa jäädä vain tilankäyttöoikeuden omaavia jäseniä tai heidän vastuullaan olevia henkilöitä.

Poistuminen labilta

Hacklabilla on nykyään paljon neliöitä joten jos poistut viimeisenä joltakin osastolta (puu-, metalli-, elektroniikka-, maalaamo-, jne.) tarkastathan että kaikki sähkölaitteet ja valot tulevat samutettua. Tämä helpottaa viimeisenä labilta poistuvan tehtävätaakkaa.

Viimeinen labilta poistuja tarkastathan ainakin seuraavat asiat:

  • Metallipuolen ja varaston valot pois
  • Puupuolen valot pois
  • Kompura huoneen valot pois
  • Paikalla / poissa -kytkin poissa asentoon.
  • Lukitse kaikki ulko-ovet

Jos on epäselvää mitä kaikkea pitäisi sammuttaa kysy pikaviestin kanavalta.

Paikalla/poissa -kytkin

Sisäoven sisäpuolella on seinässä paikalla / pois -kytkin. Kun poistut labilta viimeisenä, laita se pois-asentoon. Tällöin joukko pistorasioita menee virrattomiksi ehkäisten esim. tulipaloja ja laitteiden turhaa päälläoloa.

Kaupallinen toiminta

Jäsenen tekemä kaupallinen toiminta (esim. myytäväksi tarkoitettujen tuotteiden teko) on labilla mahdollista, jos se on pienimuotoista eikä häiritse muuta toimintaa. Jos teet kaupallista toimintaa labilla, ota yhteys hallitukseen ja sovi miten toimitaan. Korvaus voi olla rahallinen, tuotteita tai vaikka kurssin pitäminen aiheesta.

Kaupallisessa toiminnassa käytetyt materiaalit ovat aina korvattava ja esim. CNC-koneiden käytöstä voidaan sopia korvaus erikseen.

Esimerkkinä yritykselle tehdystä peruselektroniikkatyöstä olemme veloittaneet 10 €/tunti. Työtä tekevän täytyy olla yhdistyksen jäsen.

Kaupalliset työt olisi hyvä ajoittaa virka-aikaan tai päivälle, jolloin labilla ei ole yleensä ruuhkaa. Esimerkiksi pitkiä 3D-tulostuksia ei ole suotavaa tehdä iltaisin, jos paikalla on jäseniä, jotka myös haluaisivat käyttää tulostinta.

Pysäköinti

  • Henkilöautoja saa pysäköidä pihassa oleviin vapaisiin ruutuihin, poislukien varatuksi merkityt. Kadun varresta löytyy lisää paikkoja, jos pihassa on täyttä. Lastauslaiturien eteen saa pysäköidä vain iltaisin - niitä käytetään oikeasti kuorma-autojen lastaukseen. Jätä vasemmanpuoleisin laituri aina vapaaksi myös illalla.
  • Polkupyöriä voi pysäköidä rappusten läheisyyteen sekä aulatilaan, kunhan huolehtii etteivät ne ole tiellä.

Ajoneuvojen pitkäaikainen säilyttäminen pihassa ja labin tiloissa on kielletty. Piha on taloyhtiön hallinnoima, ja labi ei vastaa siitä jos autosi hinataan pois.

Jätteet

Hacklabilla jätteet lajitellaan yleisten hyvien tapojen mukaisesti mm. puu-, puru-, metalli- bio- ja sekajätteeksi, sekä vaaralliseksi jätteeksi. Lisäohjeita jätteen lajitteluun https://pjhoy.fi/lajitteluhaku/
Jäteastioilla ei ole virallista tyhjentäjää, joten jokaisen jäsenen on syytä osallistua tarvittaessa niiden tyhjentämiseen. Seka- ja biojätteelle löytyy keräyspisteet kiinteistön pihasta. Muut jätteet voi kuljettaa esimerkiksi labin peräkärryllä läheiselle Nekalan jäteasemalle https://pjhoy.fi/jäteasema/tampereen-jateasemat/.

  • Sekajäte: Labilla on muutamia jätesäkillä varustettuja sekajäteroskiksia. Kun säkki tulee täyteen, vaihda tilalle uusi jätesäkki ja vie täysi säkki pihalla olevaan jätepuristimeen. Se harmaa metallinen kontti siinä piipun juuressa.
  • Puujäte:
    • Polttopuuksi kelpaava puu: Paloitellaan noin 35 cm pätkiksi niille varattuihin laatikoihin.
    • Levynpalaset, polttopuuta pienemmät palikat yms.: Puupuolelle Puujäte-roskiksiin. Tyhjentäkää Puujäte-roskikset jatkossa (16.3.2022→) pihan jätepuristimeen.
    • Purut, lastut, tikut: Sekajäteastiaan. Palaa Tammervoimassa iloisella liekillä. Älä laita näitä puujäteastioihin, koska näistä nousee kauhea pölypilvi puristimeen kipatessa.
    • Painekyllästetty puu: Tätä ei pidä työstää sisätiloissa, puru ja jämäpalat ovat vaarallista jätettä. Toimita esim. Nekalan jäteasemalle.
  • Metalli: Lastauslaiturilla olevaan keräyslaatikkoon.
  • Biojäte: Kiinteistön pihassa sijaitsevaan biojäteastiaan. Jätepuristimen vieressä. Vie heti pois haisemasta. Kiitos.
  • SER eli sähkö- ja elektroniikkaromu: Harmaa pussiton roskis sijaitsee elektroniikkapuolella.
  • Vaarallinen (ent. ongelma-)jäte: Paristot, akut, maalit, lakat, liuottimet, öljyt yms. Ei keräystä labilla – vie itse vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, esimerkiksi Nekalan jäteasemalle.
  • Pullot ja tölkit Keräyspiste löytyy keittiöstä.
  • Isot esineet: Vie itse pois labilta.

Kiinteistön jäteastioiden sijainti:

Back to top