Internet-palvelut toimivat FAR ry:n virtuaalikoneella “pilvessä”. Tällä sivulla on lähinnä käyttäjille tarkoitettua tietoa. Ylläpitäjille tarkoitetut tekniset tiedot löytyvät omalta sivultaan.

Labiverkkoon tiettyihin palveluihin pääsee kiinni myös julkisesta Internetistä, nämä ovat dokumentoitu labiverkko-sivulla.

Liittyessäsi Tampere Hacklab ry:n jäseneksi sinulle luodaan jäsentunnus jäsenrekisteriin. Tällä tunnuksella voi kirjautua suurimpaan osaan yhdistyksen tarjoamia palveluita. Käytettäessä jäsenrekisterin tunnuksia ensimmäinen kirjautuminen palvelimelle tulee suorittaa työpöytäselaimella. Teknologiaa taustalla kutsutaan kertakirjautumiseksi (aka. single sign on lyh. SSO) sekä Keycloak. Saatat törmätä näihin nimityksiin kirjautumisen yhteydessä.

Yllä esimerkki kertakirjautumisikkunasta.

Mulysa

Mulysa on (enimmäkseen) tsw:n ja cos:n koodaamaa jäsenerekisteripalvelu joka sisältää hacklabin jäsenet ja pankkitilin tapahtumat. Mulysa kontrolloi myös labin oven avausta. Huolehdi, että Mulysassa on oikeat tietosi.

Mulysa hallinnoi myös jäsenten käyttöoikeuksia muihin hacklabin verkkopalveluihin, kuten nextcloudiin, blogiin sekä wikiin.

Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

  • Kuinka kirjaudun Mulysaan? Mene https://my.tampere.hacklab.fi/
  • Mulysa ei näytä maksuani Mulysa EI saa pankista reaaliaikaista tietoa maksuista. Maksuissa on noin kahden viikon viive. Jos maksustasi on mennyt pidempään eikä se ilmesty näkyviin, kysele hallitukselta.
  • Haluan maksaa jäsenmaksuni. Katso Mulysasta jäsenmaksuviitteesi ja maksa jäsenmaksu k.o viitteellä. Saat 365 päivää lisää yhdistyksen jäsenyyttä. Huom: Tilankäyttöoikeudellisten EI tarvitse maksaa jäsenyyttä erikseen.
  • Haluan maksaa tilankäyttöoikeuteni. Katso Mulysasta tilankäyttömaksuviitteesi ja maksa tilankäyttö k.o viitteellä. Tee pankissa toistuva maksu tällä viitteellä niin maksamisesta ei tarvitse huolehtia.
  • Haluan maksaa N kuukautta tilankäyttöä kerralla. Tee mulysassa “Vapaamuotoinen maksu”, valitse palveluksi tilankäyttöoikeus ja haluamasi määrä kuukausia. Maksa annettu summa annetulla viitteellä.
  • Mikä on eräpäivä maksuissa? Eräpäivää ei ole. Jokaisesta hyväksytystä maksusta saa N päivää kyseistä palvelua lisää. Esimerkiksi jokaisesta tilankäyttöoikeus-maksusta tilankäyttöaikaa tulee 31 päivää lisää. Ensimmäisellä maksukerralla saa ylimääräisiä päiviä, esim tilankäyttöoikeudessa 2 viikkoa kompensoimaan maksujen viivettä.
  • Minulle myönnettiin tilankäyttöoikeus ja olen maksanut sen, koska se astuu voimaan? Tilankäyttöoikeus alkaa siitä päivästä kun ensimmäinen sen maksava tilitapahtuma tuodaan Mulysaan. Tällöin ovi alkaa aueta ja jäljellä olevat päivät alkavat vähetä.
  • Löysin bugin Mulysasta tai keksin miten sitä voisi parantaa Tule Matrixissa kanavalle #mulysa:hacklab.fi ja/tai tee GitHubiin issue.

Ylläpitäjille

Piilotettujen palveluiden (esim jäsenen henk.koht lisäpalvelun maksu) luominen:

  • Mene adminiin
  • Luo uusi MemberService halutuilla tiedoilla. Ruksi hidden.
  • Luo uusi ServiceSubscription halutulle jäsenelle ja luomallesi MemberServicelle.
  • Generoi viitenumero menemällä käyttäjän tietosivulle ja paina “Update user's data”
  • Ilmoita jäsenelle että palvelun voi maksaa

Maksujen korjaaminen manuaalisesti

  • hae käyttäjä ../admin/users/servicesubscription/ sivulta
  • valitse ja muokkaa haluttu palvelu
  • päivitä “Paid until:” päivämäärä kentää
  • muuta “Service state:” → Active (riippuen siitä miten halutaan)
  • lisää käyttäjäkohtainen viesti ../admin/users/userslog/ → ADD USERS LOG+ nappi, mitä tehty ja miksi ettei tarvi myöhemmin ihmetellä

Mezzanine

WWW-sivujen sisällöt ja blogit.

Kirjautuminen tapahtuu SSO-menetelmällä Mulysa-jäsenpalvelun kautta.

Kun olet saanut omat Mulysa-tunnukset, voit kirjautua labin sivuille tämän linkin kautta ( lisäämällä osoitteen loppuun /admin sanan).

Blogikirjoituksen luonti sivulle

Heti etusivulle on mahdollisuus luoda nopea luonnos blogista “Quick Blog” kohdassa. Kun valitsee “Save Draft”, tallentuu teksti luonnoksena blogiteksteihin. Tämä ei siis vielä julkaise tekstiä.

Jo olemassa oleviin blogiteksteihin ja uuden luomiseen pääsee käsiksi sivun vasemmasta valikosta valitsemalla “Blog posts”.Jos loit pikaluonnoksen edellä mainitulla tavalla, pitäisi se nyt näkyä tässä listassa.

Valitsemalla kyseisen blogitekstin, pääset muokkaamaan sitä tai vastaavasti voit aloittaa aivan uuden tekstin valitsemalla “Add Blog post”, jonka jälkeen aukeaa blogin luontityökalu.

Luontityökalun eri kohdat:

  • Title → Blogin otsikko
  • Categories → Valitse tästä ainakin yksi katekoria tai luo uusi painamalla vihreätä plus nappia. Voit valita kategorian tupla kilkkaamalla.
  • Status → Tämä on tärkeä: Kun tallennat blogin, tämä valikko määrää, julkaistaanko se heti (Published) vai tallentuuko se luonnoksiin ( Draft)
  • Published from → Millon julkaistaan
  • Expires on → Haluatko blogin poistuvan tietyn ajan jälkeen.
  • Content → Tähän nyt sitä kontenttia.
    • Kuvien lisäys:
      • Valitse maisemakuvaa (🏞️) ikoni.
      • Source kohdasta valitse kansio/suurennuslasi ikoni.
      • Voit valita listasta jonkun kuvan, mikä on jo ladattu serverille painamalla ↙ ikonia. Blogi_kuvat kansiosta löytyy lisää kuvia.
      • Voit ladata uuden kuvan valitsemalla “Upload” → “Browse”. Kuvat kannattaa nimetä tunnistettavasti, jotta sen löytää myöhemmin uudelleen tai tietää mihin blogiin kuva kuuluu.
      • Jos kirjoitat perus blogia, kannattaa kuvat ladata “Blogi_kuvat” kansioon, niin ne löytyvät helpommin. Tämän jälkeen valitse “upload” ja kuvat latautuvat serverille.
      • Tämän jälkeen valitse kuva painamalla ↙, jonka jälkeen ilmestyy insert/edit image valikko, jossa voit määrittää kuvan kuvauksen ja koon. Huom. kuva tulee editoriin originaalikoossa. Kokoa pystyy säätämään myös editorissa.

Kun olet saanut sivun valmiiksi, voit esikatsella sen painamalla sivun oikealla yläkulmassa olevaa “View on site” painiketta.

Jos olet status kohdassa valinnut “Published” ja painat tämän jälkeen “Save”, nii dadaa! Blogi teksti on nyt julkaistu hacklabin sivulla. Onneksi olkoon!

Nextcloud

https://nc.tampere.hacklab.fi Tiedostojen ja muistiinpanojen jakamiseen tarkoitettu palvelu.

Kirjautuminen tapahtuu SSO-menetelmällä Mulysa-jäsenpalvelun kautta.

Nextcloudissa voit esimerkiksi selata ja muokata yhteisömiittien esityslistoja. Listat löytyvät tiedostoina polusta “For members/Yhteisömiitit/”. Voit siis lisätä seuraavan yhteisömiitin listalle asioita, joita miitissä tulisi mielestäsi käsitellä. Muista esitellä asiat selkeästi, jotta ne voidaan käsitellä, vaikka et itse pääsisi paikalle.

Nextcloudissa voit myös luoda kalenterimerkintöjä sekä tehtäviä, joihin muut labilaiset voivat osallistua.

Voit luoda tiedostoja ja kansioita klikkaamalla yläpalkin + -merkkiä. Voit myös lisätä tiedostoja drag&droppaamalla niitä koneeltasi.

NC:tä ylläpitävät eimink ja cos.

Puhelinappiksen yhdistäminen

Voit kirjautua QR-koodilla, koska tunnuksen ja salasanan kirjoittaminen on barbaarista.

  1. Asenna NextCloud puhelimeen F-Droidista tai Play storesta
  2. Kirjaudu NextCloudiin selaimella
  3. Create new app password
  4. Show QR code for mobile apps
  5. Avaa kännykkäappis, valitse QR-koodilogin ja skannaa kuva!

Wiki

Kirjautuminen tapahtuu SSO-menetelmällä Mulysa-jäsenpalvelun kautta. Valitse kirjautumissivulla “Log in with other Services” → “Keycloak”.

Wikiin voit lisäillä tarpeellista pysyvää tietoa ja korjailla nykyistä sisältöä tarpeen mukaan. Wikissä on historiatoiminto, eli voit huoletta poistaa tai päivittää vanhentunutta tietoa. Tarvittaessa se saadaan palautettua historiasta.

Wiki on vaihdettu MediaWikista DokuWikiksi vuoden 2019 alussa. Lisätietoja DokuWikista: https://www.dokuwiki.org/

Wikisivujen kirjoitusformaatti: https://www.dokuwiki.org/wiki:syntax




Pikaviestinkanavat

Ei ole yhtä oikeaa tapaa tai välinettä keskustella Hacklab-yhteisön kanssa. Nettiselain tai Element-sovellus ajaa asian useimpiin tarpeisiin. Keskustelut sijaitsevat Matrixissa.
matrix_idea.jpg

Matrix

Matrix on avoimeen lähdekoodiin perustuva hajautettu, nykyaikainen ja turvallinen pikaviestin protokolla, sen kautta pääset liittymään hacklabin pikaviestinkanavien lisäksi myös monille muille alustoille niin sanottujen siltojen kautta. Yksinkertaistettuna Matrix-palvelimeen otetaan yhteyttä nettiselaimella tai erillisellä asiakasohjelmalla. Niitä löytyy useita erilaisia. Yksi käytetyimmistä asiakasohjelmista on Element. Element sovellus on saatavilla useimmille alustoille ja käyttöjärjestelmille joten suosittelemme sen käyttöä aloittelijoille.

Hacklab.fi-kattojärjestö ylläpitää Matrix-palvelinta, johon pystyt kirjautumaan jäsenrekisterin tunnuksilla (SSO/Keycloak).

Suomenkielistä lisätietoa Matrixista löydät täältä

Hacklab.fi Matrix tunnusten käyttöönotto

Liittyessäsi Tampere Hacklab ry:n jäseneksi sinulle luodaan jäsentunnus jäsenrekisteriin. Tällä tunnuksella voi kirjautua suurimpaan osaan yhdistyksen tarjoamia palveluita kuten myös hacklab.fi matrix palvelimelle. Käytettäessä jäsenrekisterin tunnuksia ensimmäinen kirjautuminen palvelimelle tulee suorittaa työpöytäselaimella. Teknologiaa taustalla kutsutaan kertakirjautumiseksi (aka. single sign on lyh. SSO) sekä Keycloak. Saatat törmätä näihin nimityksiin kirjautumisen yhteydessä.

Yllä esimerkki kertakirjautumis ikkunasta.


Pikaohje (selainsovellus) -- Quick Help (browser application)

Pikaohje selainsovelluksen käyttöön.


Table 1: Työpöytäselain – Desktop Browser
^ ^ ^
Welcome page 1. Mene selaimelle osoitteeseen https://chat.hacklab.fi/

2. Kirjaudu sisään - Sign in
Login page 3. Jatka käyttäen palvelun tarjoajaa
hacklab finland keycloak
- Continue with hacklab finland keycloak
SSO Keycloak page 4. Tampere
Jäsenrekister login 5. Kirjaudu palveluun jäsenrekisteri mulysan tunnuksilla

6. Aloita viestittely kanavilla

Mobiiliselain – Mobile Browser
HUOM! Älä tee sitä. Jos kuitenkin teet niin.
Don't.


Laitekohtaiset Element sovellukset -- Device-specific Element apps

Alla ohjeet laitekohtaisten Element sovellusten käyttöönottoon sekä kirjautumiseen hacklab.fi matrix palvelimelle.

Element työpöytäsovellus – Desktop

  • Lataa ja asenna Element sovellus https://element.io/get-started#download
  • Avaa sovellus
  • Klikkaa “Kirjaudu sisään” / “Sign in” painiketta
  • Muokkaa kotipalvelimen osoitetta klikkaamalla “Muokkaa” / “Edit”
  • Valitse ja kirjoita palvelimen osoite “Muu kotipalvelin”/“Other homeserver” kenttään matrix.hacklab.fi
  • Klikkaa “Jatka” / “Continue” painiketta
  • Syötä jo olemassa olevat hacklab.fi tunnukset tai kirjaudu jäsenrekisterin tunnuksilla klikkaamalla “Jatka käyttäen palveluntarjoajaa Hacklab Finland Keycloak”/“Sign in with Hacklab Finland Keycloak” painiketta.
  • Auta kehittäjiä aktivoimalla raportointi
  • Liity Tampere Hacklab-avaruuteen jonka alta löydät labin kanavat.
  • Liity ja aloita viestittely kanavilla.

desktop_login.jpg

Element mobiilisovellus – Moible

  • Lataa ja asenna Element sovellus https://element.io/get-started#download
  • Avaa sovellus
  • Klikkaa “Minulla on jo tunnus” / “I already hava an account” painiketta
  • Klikkaa valitse palvelin “muu” / “other”
  • Kirjoita palvelimen osoite matrix.hacklab.fi
  • Klikkaa “Jatka” / “Continue” painiketta
  • Syötä jo olemassa olevat hacklab.fi tunnukset tai kirjaudu jäsenrekisterin tunnuksilla “Sign in with Hacklab Finland Keycloak”.
  • Auta kehittäjiä aktivoimalla raportointi
  • Liity Tampere Hacklab-avaruuteen jonka alta löydät labin kanavat.
  • Liity ja aloita viestittely kanavilla.

minulla_on_jo_tunnus.jpgvalitse_palvelin_other.jpgmatrix.hacklab.fi.jpgkayttajatunnukset_tai_sso.jpgauta_kehittajia.jpg

Yksityiskohtaisemmat ohjeet

Uuden hacklab.fi tunnuksen luominen (edistyneet käyttäjät)

HUOM! Tampere Hacklab ry:n jäsenenä sinulle on luotu automaattisesti tunnukset jäsenrekisteriin. Jäsenrekisterin tunnuksilla voi kirjautua hacklab.fi matrix palvelimelle. Kts.käyttöönotto - pikaohje. Täällä ohjeet erikoistarpeita varten.

Vaihtoehtoinen Matrix tunnus

Halutessasi voit käyttää minkä tahansa matrix palvelimen tunnuksia liittyessäsi hacklabin pikaviestinkanaville. Suositus on kuitenkin käyttää jäsenrekisterin @tunnus:hacklab.fi tunnuksia (kertakirjautuminen, SSO/Keycloak).

= Hacklab.fi matrix Sillat / Bridges = Siltojen avulla Matrix käyttäjä tavoittaa muut pikaviestin alustat kuten IRC, Telegram, Whatsapp, Facebook messenger, Signal, SMS, Slack ja Discord. Lisää ohjeita silloista yms.

Liity kanaville

- Tampere Hacklab-space eli ryhmä jossa on kaikki labin kanavat. Liity tästä.

Alla lisäksi yksittäiset kanavat kuvauksineen:

- Tampere Hacklabin yleiskanava #tampere:hacklab.fi: liity

  • Täällä voi keskustella rauhassa eri aiheista (uskonto ja politiikka kielletty).

Liity qr-koodilla:

- Tampere Hacklabin asiakanava #tampere-asiakanava:hacklab.fi: liity

  • Täällä vain hacklabiin liittyviä käytännön asioita - ei kahvipöytäkeskustelua.

Liity qr-koodilla:

- Tampere Hacklab in english #engtre:hacklab.fi: join

  • English language only

- Kauppapaikka (marketplace) #tori.trehacklab:hacklab.fi: liity

  • Ostaa, myy, vaihtaa, antaa jne. Buy, sell, change, etc.

- Kuvakanava (images) #kuvia.tre:hacklab.fi: liity

  • Tänne kuvia projekteista, tapahtumista yms. tampere hacklabiin liittyen.

- Suomen hacklabien yhteiskanava #general:hacklab.fi: liity

  • Eri kaupunkien hakkerit kokoontuva täällä.
  • Sama kuin #hacklab.fi IRC-kanava IRCnetissä

Liity qr-koodilla:

Lisää suomenkielisiä erilaisiin aiheisiin liittyviä kanavia on kerätty tähän spaceen.

Matrix-asiakkaita

Älypuhelimiin kannattaa ladata Element-sovellus:

Tietokoneella voit käyttää https://element.io/ selain- tai työpöytäversiota.

Paljon muitakin Matrix-sovelluksia löytyy moneen makuun. Tässä lista tunnetuista Matrix-sovelluksista.

IRC

Huom! IRC-kanavalle pääsee myös Matrixin ja Telegramin kautta

Verkko: IRCnet (esim. palvelin open.ircnet.net) Kanava: #trehacklab

Kaikkien Suomen hacklabien yhteinen kanava on IRCNetin #hacklab.fi

Telegram

Labin kanaville pääsee myös Telegramin kautta.
Tiedoituskanava: https://t.me/trehacklabtiedoitus
Yleiskanava: https://t.me/joinchat/AIQ1-z7Jdn0SRlHrl3AQpQ
Asiakanava: https://t.me/+VNEh96bu1-5Z84dM
TreHacklab in English: https://t.me/+8IAKkVVMScRhM2Q0
Torikanava (marketplace): https://t.me/joinchat/sUJlUrfE-lExMDQ0



Puhelin

Hacklabilla on puhelin (tai useampi) joihin voi soittaa ulkopuolelta. Puhelin sijaitsee ikkunalaudalla keittiön läheisyydessä.

Puhelinnumero on: +358 93157 6905

Puhelimesta ei voi soittaa ulos paitsi saman keskuksen numeroihin.

Numeroita joihin voi koittaa soittaa:

  • 6906 - Jyväskylä Hacklab
  • 4299 - Kokoushuone (moni voi soittaa yhtä aikaa ja kaikki kuuluu)

Muista puhelimista soitettuna hacklabin numero on 6905.

Apua! Puhelin soi!

Vastaa “Tampere Hacklab, oma nimi” ja kuuntele mitä asiaa soittajalla on.

Ulkopuoliset palvelut

Ulkopuolisten palveluiden kirjautumistunnukset on tarkoitettu pääasiassa hallituksen käyttöön

Google

Hacklabin hallinnassa on Google-tili, jonka takaa löytyy mm. julkinen tapahtumakalenteri. Kysy kirjautumistietoja hallitukselta/Ketturilta.

Tapahtumakalenterin editointi tapahtuu siten että lisää kalenterin omaan google tiliinsä painamalla tapahtumakalenterin “+GoogleCalendar” painiketta kalenterin ala oikealta, ja pyytämällä editointi oikeudet kalenteriin hallitukselta.

Julkinen kalenterin linkki:

https://calendar.google.com/calendar/b/1?cid=dHJlaGFja2xhYkBnbWFpbC5jb20

Twitter

Hacklabillä on Twitter-tili @trehacklab jonka sivu löytyy osoitteesta https://twitter.com/trehacklab

Kirjautumistiedot hallitukselta/Ketturilta

Instagram

Flickr

Hacklabillä on Flickr-tili jota käytetään julkisena kuvagalleriana. https://www.flickr.com/photos/tamperehacklab/

Kuvia voi lisätä myös sähköpostitunnuksen kautta liitetiedostoina. Kysy tämä sähköposti hallitukselta.

Kirjautumistiedot hallitukselta / Ketturilta.

Github

Hacklabin eri koneiden asetukset ja ohjelmisto versiot löytyvät labin githubista

Mastodon

Hacklabin mastodon-tili on @tamperehacklab@qoto.org

Tunnuksia tilin päivitykseen saa esim hallitukselta ja on toivottavaa postata sinne asiallisia labiaiheisia päivityksiä.

Labin yleiskanavalta pystyy moderaattoristatuksella olevat postaamaan helposti näin:

!md toot Tähän viesti joka lähetetään

Mastodon-tilille lähetetyt tuuttaukset välitetään myös labin Twitter-tilille. Labiin liittyviä päivityksiä voi kirjoittaa omalta tililtä #tamperehacklab -aihetunnisteella.

Koneenseuranta

Githubiin perustuva koneiden ja tilojen seurantajärjestelmä. Katso ohjesivu Koneenseuranta -- Machine Status

Muut palvelut

Back to top