Tampere Hacklab Wiki

Kaiken maailman pysyvää tietoa labista ja labin touhuista

User Tools

Site Tools


tyokaluja:3_d-tulostin

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

tyokaluja:3_d-tulostin [06.12.2020 22:02]
127.0.0.1 external edit
tyokaluja:3_d-tulostin [06.01.2021 20:50] (current)
kkund Lisättu ABS tulostusohjeet
Line 1: Line 1:
 ====== Prusa i3 MK2.5S 3D-tulostin ====== ====== Prusa i3 MK2.5S 3D-tulostin ======
 {{ :tyokaluja:img_20190317_173300_2_.jpg?direct&200|}} {{ :tyokaluja:img_20190317_173300_2_.jpg?direct&200|}}
-Tulostusalueen koko 25 x 21 x 20 cm 
  
-Pursottimen suuttimen koko 0.4 - 0.6mm.(Koneen vieressä lapulle merkitty mikä koko siinä on)+==== Tulostimen speksit: ====
  
-MateriaaliPLA, paksuus 1.75mm+Tulostusalueen koko25 x 21 x 20 cm
  
-Lisää [[http://shop.prusa3d.com/en/3d-printers/59-original-prusa-i3-mk2-kit.html|Prusan sivuilta]].+Pursottimen suuttimen koko0.0.6 mm.(Koneen vieressä lapulle merkitty mikä koko siinä on)
  
 Sallitut materiaalit: PLA, ABS, PET, HIPS, Flex PP, Ninjaflex, Laywood, Laybrick, Nylon, Bamboofill, Bronzefill, ASA, T-Glase, Carbon-fibers enhanced filaments, Polycarbonates Sallitut materiaalit: PLA, ABS, PET, HIPS, Flex PP, Ninjaflex, Laywood, Laybrick, Nylon, Bamboofill, Bronzefill, ASA, T-Glase, Carbon-fibers enhanced filaments, Polycarbonates
  
-[[https://youtu.be/JqH41K2vq0g|Prusan ohjevideo]]+Filemantti paksuus: 1.75 mm 
 + 
 +Kerroskorkeus: 0.05 – 0.3 mm 
 + 
 +[[https://youtu.be/JqH41K2vq0g|Aloittelijalle ohjevideo tulostimen käytöstä]]
  
  
Line 56: Line 59:
  
  
-**Huom!, älä nosta lämpötilaa koskaan yli 215 C. Kovat lämmöt polttavat muovin suuttimeen kiinni.**+**Huom!Jos tulostat PLA:lla, älä nosta lämpötilaa koskaan yli 215 C. Kovat lämmöt polttavat muovin suuttimeen kiinni.**
   * Tee jollain slicer-ohjelmalla .gcode-tiedosto.   * Tee jollain slicer-ohjelmalla .gcode-tiedosto.
     * Suositus:[[https://www.prusa3d.com/slic3r-prusa-edition/|Slic3r Prusa Edition.]]     * Suositus:[[https://www.prusa3d.com/slic3r-prusa-edition/|Slic3r Prusa Edition.]]
-    * Baaritiskin "tehotyöasemalla" on Slic3r PE-ohjelma asennettuna ja SD-kortinlukija.+    * Labin "tehotyöasemalla" on Slic3r PE-ohjelma asennettuna ja SD-kortinlukija.
     * Tarkista että oikea suutinkoko on valittuna slicer-ohjelmassa.(Labilta löytyy 0.4 mm ja 0.6 mm. Oletuksena on 0.4 mm)     * Tarkista että oikea suutinkoko on valittuna slicer-ohjelmassa.(Labilta löytyy 0.4 mm ja 0.6 mm. Oletuksena on 0.4 mm)
   * Laita tulostettava .gcode -tiedosto sd-kortille (ei micro- vaan tavallinen) ja laita se tulostimeen.   * Laita tulostettava .gcode -tiedosto sd-kortille (ei micro- vaan tavallinen) ja laita se tulostimeen.
   * Putsaa alusta IPA:lla (ei oluella vaan alkoholilla) paperilla.   * Putsaa alusta IPA:lla (ei oluella vaan alkoholilla) paperilla.
   * Prusan valikoista valkkaa Print from SD, oikea tiedosto ja sit vaan tulostamaan.   * Prusan valikoista valkkaa Print from SD, oikea tiedosto ja sit vaan tulostamaan.
-  * Älä koske tulostusalustaan millään metalliesineellä ettei se naarmuunnu. Irroita se (magneetilla kiinni) ja putsaa käsin.+  * Älä koske tulostusalustaan millään metalliesineellä ettei se naarmuunnu. Irroita alusta (magneetilla kiinni) ja putsaa käsin.
  
 Tulostimen vierestä löytyy tulostuskassa, johon laitetaan tulostetun kappaleen painoin mukaan rahaa tulostuksesta. **__Tulostus maksaa 0.3€/alkavaa 10g.__** Tulostimen vierestä löytyy tulostuskassa, johon laitetaan tulostetun kappaleen painoin mukaan rahaa tulostuksesta. **__Tulostus maksaa 0.3€/alkavaa 10g.__**
  
 **Huom!** Älä sammuta tulostinta ennen kuin se on **jäähtynyt**. **Huom!** Älä sammuta tulostinta ennen kuin se on **jäähtynyt**.
 +
 +==== Tulostus ABS:llä ====
 +ABS kutistuu aika paljon, verrattuna PLA:n, mikä aiheuttaa enemmän päänvaivaa. Kutistuminen voi aiheuttaa tasosta irtoamista ja kappale saattaa nousta epätasaisen kutistumisen takia, jolloin tulostusjälki huononee. Alhaalla joitakin vinkkejä, jolla onnistut paremmin: 
 +
 +  * Jos vaihdat filamentin, varmista että edellinen (jos eri kuin abs) materaali on tullut varmasti ulos, ennen tulostuksen aloittamista. 
 +  * Jos tulostat monta eri kappaletta, niin tulosta ne mieluiden erillään. Mitä nopeammin saat kappaleen tulostettua, sitä vähemmän kutistus kerkeää pilamaan tulostuksen.
 +  * Jos mahdollista, vältä kappaleiden laittamista reunoille. Vieressä näkyy alustan lämpöjakautuma, josta huomaa, että reunat ovat hiaman viileämpiä. Tämä johtaa siihen, että ABS kutistuu liikaa ennen valmistumista ja saattaa tästä johtuen irrota tasosta ( kuten alla olevassa kuvassa näkyy). 
 +   {{:tyokaluja:heatbed.jpg?200|}} {{:tyokaluja:abs_nousu_2_.jpg?200|}}
 +  * Brimen käyttö on suositeltavaa, mutta ei liian laajaa sellaista. 2 mm on hyvä, nii se ei irtoa niin helposti tasosta.
 +
 +====== Huolto-ohjeet / Vikatilanteet ======
 +
 +Tulostimen huolto-ohjeet löytyvät [[https://www.help.prusa3d.com/en/tag/mk2-5s/|prusan sivulta]]
  
tyokaluja/3_d-tulostin.txt · Last modified: 06.01.2021 20:50 by kkund