jauhemaalain.jpeg

Jauhemaalaus -- Powder Coating

jauhemaalain.jpeg signal-2023-09-21-220139_032.jpeg

Hacklabin yhteiskäytössä on jauhemaalaukseen (pulverimaalaus) tarkoitettu tribo-tyylinen ruisku. Ruisku ja tarvikkeet löytyvät maalaushuoneen kemikaalikaapin toisiksi alimmalta hyllyltä.

Ruiskun tyyppi: https://www.electrostaticmagic.co.uk/products/easy-coat-powder-coating-system-starter-pack

Käyttökoulutusta livenä voi kysellä matrix/telegram: Ceravyn


.

English page can be found here –> Powder coating

Käyttöohjeet

1. Hanki itsellesi riittävät suojavälineet

jauhemaalain-ohje0.jpeg

Jauhemaalaamisen haitat liittyvät pääsääntöisesti maalijauheen koostumukseen. Vaikka maalijauhe itsessään ei ole myrkyllistä, voi hienojakoinen muovipöly kulkeutua helposti keuhkoihin, joten hengityssuojain on aivan ehdoton maalatessa. Lisäksi muovipöly voi aiheuttaa ihokontaktissa myös paikallista ihoärsytystä/kosketusihottumaa, joten maalijauheen käsittelyssä on suositeltavaa käyttää myös suojakäsineitä.

Jauhemaalaamiseen tarvittava hengityssuojain omaa P3-luokituksen hienojakoisia partikkeleja vastaan ja istuu hyvin kasvoillesi. Suositeltavia hengityssuojaimia ovat esim:

https://www.motonet.fi/fi/tuote/7003866/3M-6502QL-puolinaamarisarja-ruiskumaalaukseen (Vaihdettavat suodatinpatruunat)

https://www.motonet.fi/fi/tuote/781829/3M-4255-puolinaamari (Kiinteät suodatinpatruunat)

Jos maalaat vain harvoin, budjettiratkaisuksi sopii ainakin kohtalaisesti ffp3 suojausluokan “raksasuojain”, esimerkiksi:

https://www.puuilo.fi/kuppimuotoinen-kertakayttoinen-hengityssuojain-venttiililla-ffp3-nr-10kpl

Erityisesti halpojen ffp3-suojainten valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota istuvuuteen. Kuminen reunus koko hengityssuojaimen reunan alalla on yleensä hyvä merkki. Koronapandemian aikana yleistyneet pieneen tilaan taittuvat täysin tiivisteettömät ja venttiilittömät ffp-luokitellut maskit tiivistyvät yleensä hyvin huonosti kasvoille.

Sanomattakin selvää että kirurgiset suu-nenäsuojaimet yms. eivät todellakaan sovi tämän kaltaiselta pölyltä suojautumiseen.

Mikäli aikeinasi on hankkia useampaan erilaiseen työhön sopiva hengityssuojain, huomaathan että ffp3-suojaimissa ei ole myöskään kaasuhöyryjen (A-luokka) suodatusta, joten ne eivät sovi kunnolla mm. märkämaalaukseen.

2. Maalattavan kappaleen puhdistus ja esikäsittely

Maalattavan kappaleen pinta tulee puhdistaa ruosteesta, vanhasta maalista sekä rasvasta, jotka jauhemaalikerroksen alle jäätyään alkaisivat kuumennettaessa “kuplimaan” rikkoen uuden pinnan tai estäisivät jauhemaalia tarttumasta kunnolla pintaan.

Usein helpoin ja luotettavin esikäsittelytapa on hiekkapuhallus, jonka jälkeen pinta kannattaa pyyhkiä vielä esim. Bräkleenillä ennen maalausta.

Kappaleen puhdistuksen jälkeen on mahdollista peittää kohdat, joita et halua maalata. Suojamaskit voi tehdä esimerkiksi Kapton-teippiä tai muuta lämpöä kestävää teippiä käyttäen. Teipin on kestettävä väh. 200°C lämpötila.

Valmisteltu kappale kiinnitetään roikkumaan esim. uunin ritilään sähköä johtavaa metallilankaa käyttäen. Huomioi kiinnityksessä, että ritilä siitä roikkuvine kappaleineen mahtuu tulityötilassa sijaitsevaan uuniin ilman, että kappale osuu uunin sisäseiniin. Tässä kohtaa on hyvä hetki myös laittaa uuni lämpenemään.

jauhemaalain-ohje1.jpeg jauhemaalain-ohje2.jpeg

(Valinnainen): Suuremmat ja/tai valurautaiset kappaleet on puhdistamisen jälkeen myös suositeltavaa kuumentaa 200°C lämpötilassa 15-20min pintaan imeytyneen kosteuden poistamiseksi. Ilman esikuumennusta kosteuden poistuminen saattaa aiheuttaa pinnan kupruilua myöhemmässä kuumennusvaiheessa. Tämä on pääasiassa kosmeettinen haitta ja esikuumennus voidaan ohittaa, mikäli pinnanlaadulla ei ole niin suurta merkitystä. Esikuumennuksen jälkeen kappaleen on jäähdyttävä takaisin lähelle huoneenlämpöä ennen maalaamista.

3. Maalauspaikan valmistelu

Käynnistä kompressori plasmaleikkauskopin ovenpielessä sijaitsevasta kytkimestä, mikäli se ei ole vielä käynnissä.

Varmista, että sprayhuoneen paineilmalinjan regulaattori on säädetty alle 3bar työpaineelle! 2-2.5bar on vallan sopiva jauhemaalaamiseen. Tarvittaessa säädä työpaine nostamalla ja kääntämällä mustaa säätönuppia regulaattorin päällä ja lukitse valinta painamalla nuppi takaisin alas.

jauhemaalain-ohje3.jpeg

Kiinnitä maalaushuoneen seinässä sijaitseva maadoitusjohto esim. uunin ritilään, kappaleen ripustuksiin käytettyyn metallilankaan tai suoraan maalattavaan kappaleeseen. Hyvä maadoituskohta on paljasta metallia eikä ainakaan kovin likainen.

jauhemaalain-ohje4.jpeg

4. Jauhemaaliruiskun valmistelu

Kaada haluamasi määrä maalijauhetta ruiskun jauhesäiliöön ja kiinnitä jauhesäiliö ruiskuun. Pyri ensisijaisesti käyttämään jauhesäiliötä, jolla on maalattu samankaltaisia sävyjä (merkitty säiliöön) tai puhdista säiliö huolellisesti paineilmapistoolilla ennen käyttöä välttääksesi värien sekoittumista, mikäli lopputuloksen värisävy on sinulle tärkeä.

Liitä tämän jälkeen vedenerottelusuodatin ruiskun kahvassa olevaan ruuvikierteeseen ja paineilmaletku suodattimeen. Ruisku on nyt käyttökunnossa.

Käsittele ruiskua varoen, sillä sen “piippu” on helposti murtuvaa muovia. Älä kolhi, pudota, heittele, tms typerää.

jauhemaalain-ohje5.jpeg jauhemaalain-ohje6.jpeg

5. Maalaus ja kuumennus

Ruiskuta maalijauhetta kappaleeseen n. 20-30cm etäisyydeltä aloittaen vaikeimmista kohdista ja säästä helpoimmat suorat pinnat viimeiseksi. Maalijauheen tulisi tarttua vaivatta kappaleen pintaan.

Käytettävä kerrospaksuus riippuu käyttötarkoituksesta: Yksi paksu kerros soveltuu hyvin yksivärisille kappaleille, joilta haetaan kestävyyttä.

Useampi ohuempi kerros taas mahdollistaa erilaisten värisävyjen yhdistämisen, kiiltävän “lakkakerroksen” tai suojausteippaamalla myös erilaisten kuvioiden tai logojen sisällyttämisen pintaan. Toisin kuin märkämaalatessa, jauhemaaleilla ei automaattisesti ole tarvetta erillisiin pohja- ja pintamaaleihin, mutta tätäkin maalaustapaa voidaan käyttää erikoistarkoituksissa.

jauhemaalain-ohje71.jpeg

jauhemaalain-ohje8.jpeg

Maalijauhe tarttuu kappaleeseen kohtalaisen voimakkaasti staattisella varauksella eikä varise helposti pois vaikka kappaletta liikuteltaisiin tai maadoitusjohto irrotettaisiin. Kosketusta tai voimakasta puhallusta kuumentamaton pinta ei kuitenkaan kestä.

Mikäli tässä kohtaa huomaat tehneesi jonkin virheen maalaamisessa, voit poistaa maalaamasi jauhekerroksen helposti paineilmapistoolia käyttäen ja aloittaa alusta.

Saavutettuasi haluamasi kerrospaksuuden irroita maadoitusjohto ja kuljeta ritilä varovasti tulityöpuolella olevaan uuniin kuumennettavaksi. Älä käytä keittiön uunia jauhemaalaamiseen. Kuumentamiseen tarvittava lämpötila ja aika riippuvat maalijauheesta, mutta 20min 200°C sopii useimmille maalijauheille ja toimii hyvänä yleissääntönä.

jauhemaalain-ohje9.jpeg

Kun kappale on kuumentamisen jälkeen jäähtynyt takaisin lähelle huoneenlämpöä, on se suoraan valmis käytettäväksi. Jälkikäsittelyä ei tarvita, eikä maalikerros vaadi erikseen minkäänlaista “kuivumisaikaa”.

Mikäli tarkoituksena on maalata useampi kerros, voidaan seuraava kerros maalata heti kappaleen jäähdyttyä.

Muista siivota jälkesi!

Puhdistus, siivous ja kunnossapito

1. Jauhemaalausruiskun puhdistus

Puhdista ruisku irroittamalla ensin jauhesäiliö ja tyhjentämällä se kaatamalla jäljelle jääneet maalijauheet takaisin niiden pussiin. Peitä tämän jälkeen säiliön kiinnityskuppi kämmenellä ja vedä liipaisimesta kunnes jauhetta ei tule enää ulos ruiskusta.

jauhemaalain-puhdistus1.jpeg jauhemaalain-puhdistus2.jpeg

Irroita tämän jälkeen paineilmaletku jauhemaalausruiskusta ja käytä erillistä paineilmapistoolia ruiskun jauhesäiliön kiinnityskupin sekä ruiskun “piipun” puhdistamiseen. Huomioi, ettet erilliselläkään paineilmapistoolilla päästä yli 3bar painetta jauhemaalausruiskun läpi.

jauhemaalain-puhdistus3.jpeg jauhemaalain-puhdistus4.jpeg

Puhdista vielä ruiskun ulkopinta kuivalla paperilla, irroita vedenerottelusuodatin ja aseta ruisku takaisin säilytyslaatikkoonsa.

jauhemaalain-puhdistus5.jpeg

2. Maalaushuoneen siivoaminen

Imuroi maalaushuoneen lattia ja maalaustaso aina jauhemaalaamisen jälkeen.

Maalijauhe leviää herkästi ilmavirtojen mukana ja kanssahäkkerit tuskin arvostavat muovipölyä omissa puutyöprojekteissaan, joita tulevat huoneeseen spraymaalaamaan tai jättävät kuivumaan. On ikävä pilata toisen työ omilla sotkuillaan.

Imurin löydät tekstiilityöhuoneen nurkalta ja helpoiten käytettävät pistorasiat sille joko keittiöstä tai plotterin takaa seinästä.

jauhemaalain-puhdistus6.jpeg

3. Uunin ja ritilän puhdistus

On suositeltavaa ajoittain puhdistaa käytössä olevat uunin ritilät teräsharjaa käyttäen, jotta kappaleiden maadoitus niihin sujuu mahdollisimman ongelmitta. Lisäksi ritilään kertyvä maalijauhe aiheuttaa ylimääräistä käryä uunissa.

Myös uunin sisälle sulaneen maalijauheen ja muun lian puhdistus ajoittain on tarpeen.

jauhemaalain-puhdistus7.jpeg

Maalijauheiden säilytys

Maalijauheiden säilytystä varten on toistaiseksi varattu yksi SmartStore-laatikko, joka sijaitsee jauhemaaliruiskun vieressä kemikaalikaapissa. Mikäli maalijauheita alkaa kertyä enemmän, voisi nämä erotella kahteen laatikkoon esim. jäsenten omiin ja yhteiskäytössä oleviin.

jauhemaalain-sailytys.jpeg

Säilytä maalijauheet aina kahta sisäkkäistä muovipussia käyttäen ja sulje pussit huolellisesti.

Kaikki vain yksittäiseen pussiin pakatut maalijauheet ovat katastrofi-waiting-to-happen ja tullaan poistamaan laatikosta.

Merkitse maalijauheisiin nimi/nimimerkki. Nimettömät oletetaan yhteiskäytössä oleviksi.

FAQ

Mitä voin maalata?

Kappaleen tulee täyttää seuraavat ehdot, jotta se soveltuu jauhemaalattavaksi: A) mahtua uuniin, B) kestää 200°C lämpötila sekä C) omata riittävä sähkönjohtavuus, jotta maalijauhe tarttuu kappaleen pintaan.

Voit siis maalata esim. metalleja, lasia tai vaikkapa kuparispraylla päällystettyä keramiikkaa.

Miksei ostamani maalijauhe tartu kappaleeseen?

Tarkista kappaleen maadoitus. Maadoituspisteen tulee osua paljaaseen metalliin ja olla yhteydessä maalattavaan kappaleeseen.

Maalijauheen tulee myös soveltua Tribo-tekniikkaa hyödyntävälle jauhemaalausruiskulle. Kaikki jauheet eivät pysty varautumaan staattisesti, eivätkä näin ollen tartu kappaleeseen tätä ruiskua käytettäessä. Varmista myyjältä, onko jauheesi yhteensopiva tribotyylisen ruiskun kanssa.

Mistä maalijauheita ostetaan?

Muutamia esimerkkejä:

Pulverkönig (Saksa)

Pulverlackshop (Saksa)

Nordic Pulver (Liettua)

IKH (Suomi)

Electrostatic Magic (UK, kaikki jauheet tribo-yhteensopivia, verovapaa yli £60 tilauksilla brexitistä huolimatta)

Tarkista aina maalijauheen yhteensopivuus tribo-tyyliselle ruiskulle!

Mitä jos kappaleeni on liian iso läbin uuniin?

Messukylän vieressä sijaitsee harrastelijaystävällinen ja edullinen MS Customs Oy

MS Customs tekee sekä hiekkapuhallusta että jauhemaalausta ja heidän uuninsa koko 1m (leveys) x 1m (syvyys) x 1.5m (korkeus).

Tampere Hacklabilla ei ole virallista sponsoriyhteistyötä kys. yrityksen kanssa, mutta palvelu ja laatu on ollut hyvää varsin kohtuullisin hinnoin.

Back to top