An English language version of this article is available here.

Elegoo Mars SLA-tulostin (hartsitulostin)

Hacklabilla on ensimmäisen sukupolven Elegoo Mars hartsitulostin. Tulostin on maalaushuoneessa vetokaapissa.

Tulostimen tekniset tiedot

Tulostusalue: 120 x 68 x 155 mm
X/Y -resoluutio: 0.047 mm (2560 x 1440 pikseliä)
Kerroskorkeus: Riippuu hartsista; yleensä 0.05mm

Mallin valmistelu

Tulostimella voi tulostaa minkä tahansa 3D-mallin kunhan se mahtuu tulostusalueelle. Yleisin tiedostomuoto on STL. Malleja löytyy netistä tai niitä voi tehdä CAD-ohjelmistoilla, Blenderillä, yms.

Ennen tulostusta malli tulee slaissata käyttäen slaissaussoftaa. Tämä tehdään ChiTuBox-ohjelmalla, mutta huomioitavaa on, että ChiTuBox on aika kehno tekemään automaattisesti supportteja (se tekee niitä aivan liikaa, joka tuhlaa hartsia ja tuottaa printin jälkeistä lisätyötä). Jos tarvitset automaattisesti generoituja supportteja, PrusaSlicer hoitaa ne paljon paremmin ja osaa lisäksi optimoida tulosteen rotaation siten, että se vaatii minimaalisen määrän tukemista. Molemmat ohjelmat löytyvät ainakin joiltakin labin koneilta (kokeile loungen ikkunoiden vieressä olevaa, jossa lukee “Dragon”).

Supporttien luominen PrusaSlicerissä hoituu seuraavasti. Aseta ohjelma SLA-tilaan vaihtamalla printteriprofiiliksi joko Elegoo Mars tai Prusa SL1 (ensimmäinen näistä on custom-profiili, koska PrusaSlicer ei virallisesti tue kyseistä tulostinta; Prusa SL1 on ominaisuuksiltaan ja tulostusalueeltaan hyvin samanlainen, kuin Elegoo Mars, joten se toimii myös). Importtaa haluamasi STL normaalisti ja käytä ruudun vasemmassa reunassa olevia työkaluja mallin kääntelyyn ja supporttien generointiin. PrusaSlicer osaa myös onttouttaa mallin ja porata reikiä, mutta se ei osaa infilliä joten tämä vaihe kannattaa jättää ChiTuBoxiin. Lopuksi tallenna tiedosto menemällä File → Export → Export plate as STL including supports. Tämän tiedoston voi sitten avata ChiTuBoxissa.

ChiTuBoxissa oikean tulostin- ja hartsiprofiilin valitsemalla saat toimivat oletusasetukset, mutta varmista ne kuitenkin varulta oikeiksi klikkaamalla isoa Settings-nappulaa oikealla. Yksi asia mikä täältä kannattaa katsoa on onttoutus- ja infill-asetukset. Jos malli on jo ontto ja haluat infilliä, tulee tällä sivulla olevan seinänpaksuuden vastata olemassaolevaa seinänpaksuutta tai muuten ChiTuBox tekee irrallisia infill-rakenteita ja todennäköisesti pilaa printin (kaiken kukkuraksi tämä kohta tukee vain tasalukuja). Jos käyttämällesi hartsille ei ole valmista profiilia, katso valotusajat yms. hartsipullosta.

Kun malli on slaissattu, tallenna se printterissä (tai pikemminkin printterin vieressä olevassa USB-jatkojohdossa) kiinni olevalle USB-tikulle ja laita tikku sitten takaisin kiinni printteriin.

Tulostimen käyttö

Hartsiturvallisuus ja -hygienia

HARTSIN KANSSA LÄTRÄTESSÄ KÄYTETÄÄN AINA SUOJALASEJA. EI MUTTIA. Mielellään sellaisia silmät sivultakin suojaavia.

Hartsi on yleisesti ottaen melko myrkkyä (kuten pullossa olevat hieroglyfit kertovat). Käytä aina suojalaseja kun työskentelet printterin parissa äläkä koske hartsiin paljain ruumiinosin äläkä varsinkaan järkkää sitä silmiisi tai suuhusi. Hartsin välittömiin vaikutuksiin lukeutuvat kemialliset palovammat. Se ei ole riittävän väkevää polttamaan ihoa välittömästi, mutta se on riittävän väkevää polttamaan silmät, suun limakalvot, jne. Jos saat hartsia iholle, pyyhi enimmät pois paperilla ja pese alue heti vedellä ja saippualla. Jos saat hartsia silmään, huuhtele silmää juoksevalla vedellä 15 minuuttia ja mene välittömästi ensiapuun.

Pitkällä aikavälillä hartsi on allergisoivaa ja kontakti voi kehittyä hartsiallergiaksi vaikkei sinulla sitä entuudestaan olisi. Tämä on toinen hyvä syy pitää se pois iholta.

Hyvin tuuletetussa huoneessa hartsin käryt eivät ole kovinkaan vaarallisia eivätkä turvaohjeet yleensä pidä hengityssuojaimia tarpeellisina. IPA-käryt, joita printtejä puhdistaessa vapautuu, ovat hartsia ikävämpiä, joten jos putsaamisessa kestää pitkään niin pelkästään niiden takia naamari voi olla hyvä idea. Maalaushuone ja tulostimen vetokaappi ovat tuuletettuja, mutta aika pahaltahan siellä haisee muutenkin, niin ei hengityssuojaimesta haittaakaan ole, jos huoneessa täytyy viettää pitempiä aikoja.

Hartsin ja kovettamattomien tulosteiden kanssa työskennellessä on hyvä seurata puhtaan ja likaisen käden periaatetta. Toiseen käteen laitetaan nitriilihanska, ja tämä on ainut käsi jolla ikinä kosketaan hartsiin, kovettamattomiin tulosteisiin, tulostimen tulostuslevyyn, työkalujen bisnespäihin tai mihinkään muuhun, mikä on kontaktissa hartsin kanssa. Toinen käsi on puhdas käsi, ja se on ainoa käsi jolla kosketaan työkalujen kahvoihin, tulostimeen tai kovetuskoneeseen tai mihinkään muuhun, jonka ei pidä sotkeutua hartsiin.

Kun noudattaa turvaohjeita, niin hartsin käyttö on turvallista ja helppoa, joten ei kannata turhan päiten pelätä sitä.

Tulostimen valmistelu

Kytke tulostin päälle sen takapuolella olevasta virtakytkimestä. Nosta punainen suojakupu pois.

Katso tulostimen pohjalla olevaan hartsiammeeseen. Luultavasti siellä on jo hartsia, joka on ihan OK koska hartsi säilyy hyvänä kuvun alla useita viikkoja. Se voi kuitenkin kerrostua, joten ammeessa oleva hartsi tulee sekoittaa ennen käyttöä ja samalla katsoa, ettei siellä kellu mitään kovettuneita sattumia jotka voivat pilata printin. Helpoin tapa tehdä tämä on vetää nitriilihanska käteen ja sekoittaa hartsia varovasti sormella kunnes väri tasoittuu. Jos hartsi näyttää jo yksiväriseltä, sekoita sitä silti; se saattaa vaan teeskennellä.

Jos ammeessa oleva hartsi on mennyt huonoksi, se tarvitsee vaihtaa. TODO: kuinka hartsi vaihdetaan

Varmista että tulostuslevy (ylhäällä roikkuva osa, joka liikkuu ylös ja alas hartsissa) on kiinni ja kiristetty.

TODO: milloin Z-akseli tarvitsee nollata ja kuinka se nollataan

Laita punainen suojakupu takaisin tulostimen päälle.

Tulostaminen

Valitse kosketusnäytöltä tiedosto, jonka haluat tulostaa. Varmista esikatselusta että se on oikea tiedosto ja paina starttia.

Seuraa ensimmäisen muutaman kerroksen tulostamista varmistuaksesi siitä, että kaikki on OK. Tulostuslevyn pitäisi laskeutua hartsiin, mennä pohjalle asti, nousta pikkusen matkaa ylös ja sitten laskeutua takaisin pohjalle, jossa se pysyy 60 sekuntia (tai mitenkä pitkän valotusajan asetitkaan pohjakerroksille). Tämä prosessi toistuu 4 kertaa (tai montako pohjakerrosta asetitkaan), jonka jälkeen jokaista kerrosta valotetaan 8 sekuntia (tai minkä asetitkaan valotusajaksi). Jos tässä vaiheessa näyttää vielä hyvältä eikä tulostimesta kuulu outoja ääniä eikä hartsia valu pöydälle eikä mikään ole tulessa, voi tulostimen jättää yksinään. Itse tulostetta ei kumminkaan voi nähdä vielä pitkään aikaan, koska se roikkuu ylösalaisin hartsialtaassa.

Tulosteen irrottaminen

Kun tulostus on valmis, tulostuslevy nousee maksimikorkeudelle ja pysyy siinä.

Tässä vaiheessa laitetaan (taas) suojalasit päähän ja vedetään hanska käteen, niinkuin turvallisuuskohdassa puhuttiin. Löysää puhtaalla kädellä tulostimen yläosassa oleva iso ruuvi ja liu'uta tulostuslevy irti vetämällä sitä itseäsi kohti. Tulostuslevy on hartsin peitossa, joten koske sen pohjaan vain likaisella hanskakädellä.

Raaputinlastaa käyttäen irroita printti varoen tulostuslevystä. Levyä on OK käsitellä metallityökalulla, mutta tee se varoen ja loivassa kulmassa ettet jätä syviä naarmuja tai vaurioita tulostettasi. Irrota mahdolliset supportit tulosteesta ja pyyhi enimmät hartsit pois käsipaperilla.

Tulosteen puhdistaminen

Tulostimen vierestä löytyy Anycubic Wash and Cure -kone, jolla pestään ja kovetetaan tulosteet. Nosta koneen keltainen muovikupu pois. Älä koske muovikupuun tai mihinkään koneen osaan likaisella hanskakädelläsi. Poista ison puhdistusrasian kansi ja aseta rasia puhdistuskoneeseen. Koneen pohjalla on matalat reunat joiden avulla rasian saa paikalleen, mutta mekaanista yhteyttä ei ole; rasian pohjalla olevaa propellia pyöritetään magneeteilla.

Laita tulosteesi metalliseen pesukoriin ja laske kori puhdistusainesammioon. Korin kahva menee koneen yläreunassa oleviin pidikkeisiin. Laita kone Wash-tilaan alareunan hallintapaneelista ja aseta haluamasi aika pesuohjelmalle (2 tai 4 minuuttia pitäisi riittää). Käynnistä pesuohjelma ja odota että kone ilmoittaa sen loppumisesta piippaamalla.

Kun pesu on suoritettu, poista printtisi pesukorista ja sitten poista pesukori sammiosta, kolistellen sitä vähän sammion reunoihin että enimmät pesunesteet ja irralliset muovinpalaset jäävät jälkeen. Mikäli printissäsi on reikiä/onttoja osia, kallistele printtiä sammion yläpuolella että saat enimmät pesunesteet sieltä ulos. Laita pesukori takaisin hyllyyn roikkumaan ja sulje pesuaineastian kansi tiukasti.

Putsaa tulosteesi loppuun pyyhkimällä paperilla pesuaineet pois ja poistamalla irralliset muovinpalaset. Laita akryylinen pyöritysalusta Anycubicin sisään; se asettuu pohjalla olevaan akseliin. Laita tuloste alustalle ja sulje koneen kansi. Aseta kone Cure-tilaan, säädä ajastin kuuteen minuuttiin ja paina starttia. Kun ohjelma on pyörinyt, käännä printti pohjapuoli ylöspäin ja aja ohjelma uudestaan.

Tuloste pitäisi nyt olla valmis.

Siivoaminen

Puhdista jokainen käyttämäsi työkalu IPA:lla ja paperilla pyyhkimällä. Puhdista tulostuslevyn molemmat puolet ja kiinnitä se takaisin tulostimeen. Siivoa roiskeet, ympäriinsä lennelleet muovinpalaset yms. Laita likaiset käsipaperit ja hanskat sekajätteeseen. Levitä työpisteelle uudet paperit pöydän ja tarjottimen suojaksi sotkemiesi tilalle. Tulostimesta pitää käytön jälkeen tehdä siistimpi, kuin mitä se oli käyttöä ennen.