Hiekkapuhalluskaappi (ISO)
Hacklabilta löytyy iso hiekkapuhalliskaappi erilaisten kappaleiden hiekkapuhallukseen. Kaappi toimii paineilmalla, jonka lisäksi valo ja suodatinimuri toimivat sähköllä.
Hiekkapuhalluskaappi löytyy aulasta sisäoven vierestä.
Käyttöohjeet
Tässä kappaleessa esitetään hiekkapuhalluskaapin käyttöohjeet. Noudatathan näitä tarkasti, jotta kaappi pysyy käyttökunnossa. Mikäli hiekkapuhalluksesta on kysyttävää, saat kysymällä varmasti apua Matrix puolelta.
1. Kaapin valo
Kytke kaappiin valo kaapin lasin päällä olevan valon katkaisijasta. Valon syttyminen kestää muutaman sekunnin, joten älä ole turhan hätäinen tuomitsemaan valoa rikkoutuneeksi.
[TODO] - Lisää kuva valosta.
2. Paineilma
Kytke paineimajärjestelmä päälle ja avaa paineilma kytkin kaapin etupuolelta.
Huomio! Hiekkapuhallus käyttää todella paljon paineilmaa, josta syystä kompressori joutuu todella koville. Muista pitää taukoja puhaltamisesta noin 10 minuutin välein, jotta kompressori ei ylikuumene.
[TODO] - Lisää kuva paineilmakytkimestä.
3. Suodatinimuri
Kytke hiekkapuhalluskaapin takaa löytyvä suodatinimuri päälle (katso kuva kytkimestä alempaa).
Hiekkapuhallus kaappiin on kytketty suodatinimuri, jota tulee käyttää puhalluksen aikana. Kyseinen laite imee ilmaa kaapin sisältä ja suodattaa siitä puhaluksessa syntyneen pölyn.
Käyttökytkin on hieman hankala, ja vaatii vähän voimaa, jotta jää päälle. Imuri menee päälle mustasta kytkimestä (paina pohjaan saakka) ja sammuu punaisesta.
4. Puhallus
Olet nyt valmis hiekkapuhaltamaan työstettävän kappaleesi. Avaa puhalluskaapin luukku, laita kappale sisäään ja suuntaa sitä puhalluspistoolilla. Puhallusta ohjataan kaapin edessä lattialla olevan jalkapolkimen avulla.
Puhallusmedia
Kaapissa on käytetty yleisesti alumiinioksidia. Tämä puhallusmedia pöllyää melko vähän, ei ole terveydelle yhtä haitallista, kuin moni muu media ja toimii todella tehokkaasti.
Kaapin vieressä on säkissä alumiinioksidia ja lasikuulaa puhallusmediaksi.
Puhallusmedian vaihtaminen
Jos sinulle tulee tarve vaihtaa puhallusmedia toiseen, seuraa näitä ohjeita.
- Puhalla sifooniputki tyhjäksi peittämällä puhalluspistoolin suutin kädellä ja päästämällä ilmaa läpi pistoolista jalkakytkimellä. Ilma ohjautuu imuputkeen ja työntää imuputken ja sifooniputken tyhjäksi mediasta.
- Puhalluskaapin reunat keräävät paljon mediaa, joten ne on hyvä lakaista kaapin pohjalle harjalla ja paineilmalla.
- Nosta ritilät pois kaapin sisältä.
- Tyhjennä vanha media kaapista huolellisesti ja ota talteen tai hävitä asianmukaisesti tarvittaessa.
- Jotta saat kaapin kokonaan tyhjäksi, avaa laitteen pohjasta löytyvä korkki ja valuta loput mediat alle asetettuun astiaan.
- Täytä kaappi uudelle medialla.
- Profit.
Älä ylitäytä kaappia medialla. Se ei auta mitään, eikä paranna kaapin toimintaa millään tavalla. Sifooniputken alaosan tulee upota mediaan kokonaan, mutta ei liian syvälle tai median virtaus putkessa kärsii. Kun aloitat puhaltamisen, mediaa kertyy kaapi reunoille ja pinta suppilossa laskee. Huomioi tämä, jos puhallus toimii heikosti ja lisää mediaa tarvittaessa.
Kaapin rakenne
Kaappi koostuu yksinkertaisesti seuraavista osista.
- Iso metallilaatikko, joka pitää hiekan sisällään ja jonne näkee lasin läpi.
- Suodatinimuri, joka suodattaa kaapista pölyn.
- Puhalluspistooli, joka sekoittaa paineistetun ilman ja hiekan.
- Sifooniputki, jonka avulla pistooli imee kaapin pohjalta hiekkaa.
- Paineilmapistooli kappaleen ja kaapin puhdistamiseen puhalluksen jälkeen.
Laitteen runko
Laitteen runko on metallinen laatikko, jossa on puhallusmediaa keräävä suppilo pohjalla. Näin ollen puhallusmedia kiertää kaapissa ja se voidaan käyttää aina uudelleen ja uudelleen.
Lasi
Lasi, jonka kautta käyttäjä näkee kaappiin sisälle sameutuu käytössä melko nopeasti. Varalaseja on hankittu Nekalasta Aki-Lasi nimisestä firmasta. Lasi on ihan tavallista lasia, ei mitään erikoista. Kaapin vierestä löytyy mallikappale, jonka voi viedä mukanaan. Toimitusaika on todennäköisesti muutaman päivän ja hinta noin 20 €.
Lasin koko noin 700*550mm ja kulmista palat pois (noin 70mm jää lasiin kulmaksi)
Puhalluspistooli
Puhalluspistooli on hommattu kaappiin täältä, mutta pistooleita saa varmasti myös muualta. Pistoolin perään johdetaan paineistettua ilmaa, joka kulkee ilmasuuttimen läpi. Pistoolin pohjaan on kytketty letku, joka kulkee kaapin pohjalla olevaan sifooniputkeen. Tämän kautta pistooli imee hiekkaa ja sekoittaa sen ilman kanssa. Ilma / hiekka seos tulee pistoolista ulos puhallussuuttimen kautta.
Pistooli
Pistooli on jalkapolkimelle soveluva, eli siinä ei erikseen ole liipaisinta. Tämä on pidemmän päälle huomattavasti mukavampi ja ergonomisempi tapa puhallukseen.
Pistoolin tyyppi on SBC-420 ja tämän tiedon avulla voi löytyä varaosia pistooliin hakemalla.
Suutin
Puhalluspistoolin suutin on kovalla kulutuksella ja vaikuttaa vahvasti pistoolin toimintaan. Suutin on hyvä tarkastaa aina ennen puhalluksen aloitusta.
Suuttimia on sorvattu itse Hacklab toimesta. Tähän suositellaan karkenevaa terästä, mutta kokemuksen perusteella mikä tahansa teräs tuossa kestää kyllä ainakin muutaman kappaleen puhalluksen.
Suuttimen tekninen piirrustus löytyy linkistä alta. Suuttimen takapuolen “chamfer” ei ole mitenkään tarkka, mutta auttaa median liikuttamisessa ja toimii paremmin, kuin suutin pelkällä läpireiällä.
Suuttimia saa myös ostettua esimerkiksi täältä. Nämä eivät kuitenkaan kokemuksen perusteella kestä sen paremmin käyttöä, joten ovat melko kallis ratkaisu.
Ilmasuutin
Pistoolin sisällä on myös ilmasuutin, joka kuluu käytössä. Myös tämä on hyvä tarkastaa, mikäli puhalluksen kanssa on ongelmia. Ilmasuuttimen asentoa pistoolissa pystyy säätämään. Tämä säätö vaikuttaa ilman kanssa sekoittuvan puhallusmedian määrään muuttamalla pistoolin tuottamaa imutehoa sifooniputkeen.
Säätämällä tätä voidaan puhallustehoa yrittää optimoida. Käytännössä tämän vaikutus osoittautui ääripäitä lukuunottamatta melko vähäiseksi ja keskeltä säätövaraa löytyy todennäköisesti se parhaiten toimiva kohta.
Sifooniputki
Hiekkapuhalluskaappiin on rakennettu itse sifooniputki, jonka kautta puhalluspistooli imee puhellettavan median kaapin pohjalta ja sekoittaa sen paineistetun ilman kanssa. Toimintaperiaate on se, että pistooli muodostaa imuputkeen alipaineen, jonka avulla puhallusmedia nostetaan kaapin pohjalta pistoolille ja sekoitetaan ilmaan.
Sifooniputki parantaa kaapin toimintaa merkittävästi optimoimalla imuputkeen tulevan puhallusmedian ja ilman määrän. Ilman sifooniputkea, joka sekoittaa puhallusmediaan ilmaa pistooli toimii erittäin huonosti.
Suodatinimuri
Suodatinimurin tarkoitus on pitää kaapissa oleva ilma mahdollisimman puhtaana pölystä, jotta näen mitä olet tekemässä. Se myös muodostaa kaappiin alipaineen, jotta puhallusmedia pysyy kaapin sisällä, eikä pöllyä ympäri aulaa.
[TODO] - Kirjoita imurin huollosta.
Vinkkejä
Tässä kappaleessa löytyy kerättynä vinkkejä, joilla saat puhalluksen toimimaan paremmin.
Kun lopetat puhaltamisen
Puhalla kaapin sisällä olevalla paineilmapistoolilla kaapi ovi ja raunat. Näin sinun ei tarvitse lakaista puhallusmediaa lattialta, kun avaat kaapin oven. Myös imuri kannattaa jättää vielä päälle vähäksi aikaa, kun olet lopettanut. Näin ovea avattaessa pölypilvi kaapin sisältä ei pöllähdä aulaan vaa imuri huolehtii siitä puolestasi.
Puhallusteho on heikko
- Tarkasta suuttimen kunto. Pistooli tarvitsee hyvän suuttimen toimiakseen optimaalisella tavalla.
- Tarkasta, ettei sifooniputki ole tukossa. Voit asettaa suojatun käden puhallispistoolin suuttimen eteen tiivisti ja päästää pistoolista ilmaa läpi jalkakytkimellä. Tämä ohjaa paineistetun ilman sifooniputkeen ja tyhjentää tämän mahdollisesta tukoksesta.
Pistooli nykii ja puhaltaa hyvin vain hetken
- Tarkasta, ettei sifooniputki ole tukossa. Voit asettaa suojatun käden puhallispistoolin suuttimen eteen tiivisti ja päästää pistoolista ilmaa läpi jalkakytkimellä. Tämä ohjaa paineistetun ilman sifooniputkeen ja tyhjentää tämän mahdollisesta tukoksesta.