Plasma Cutter

Plasmaleikkuri

plasmaleikkuri.jpeg Plasmaleikkuri leikkaa kaikkia sähköä johtavia materiaaleja kuten alumiinia ja terästä.

Erittäin hyvä perehdytys plasmaleikkuuseen

See the Plasma Cutter in action: Plasmacut Bat'leth (YouTube)

Malli: Xinhuo Ping Pong

Työstöala: 240x150cm

Plasmasuihkun (leikkausuran) halkaisija ('kerf'): vähintään 1,4mm [TÄYTYY VIELÄ TESTATA] (minimiteholla, 0,7mm teräksellä, syöttönopeudella 1500mm/min). Muista lisätä suunnitteluusi kerf/2 joka suuntaan jos et käytä kerffiä huomioivaa CAD/CAM-softaa!

Plasmaleikkaus jättää alumiinia kovempiin materiaaleihin, lähinnä leikkauksen alapinnalle 'pursetta' eli röpelöisen reunan, joka on yleensä tarpeen siistiä esim. taltalla hakkaamalla tai rälläkällä mekaanisesti hiomalla. Tämä on täysin normaali ja väistämätön ilmiö, joskin tehon ja syöttönopeuden säädöllä pystyy huomattavasti vaikuttamaan purseen irtoamiseen.

Plasmakopin sisällä, oven vieressä vasemmalla roikkuu lokikirja (beige vihko), johon on suotavaa kirjata omat leikkaushavainnot eli käytetty materiaali, materiaalin paksuus, syöttönopeus, teho yms. Kone leikkaa esimerkiksi 0,7-millistä terästä minimiteholla ja 1500mm/min syöttönopeudella (feed) hyvin, ja ilmeisesti jopa 12mm-teräksen leikkaaminen on mahdollista. [TÄYTYY TSEKATA SPEKSIT, 12MM PITÄISI KYLLÄ MENNÄ HELPOSTI]

Ohjauskoneella (läppäri plasmakopin ulkopuolella) on käytössä ohjelmistona Linuxcnc http://linuxcnc.org/

Plasmaleikkuuproseduuri

SW/valmistelu
  • [Läppärin tunnarin saat koulutustilaisuuden käytyäsi]
  • Varmista etttä kompressori on käynnissä ja että säiliössä on painetta! Plasmaleikkurin leikkuupään nosto/lasku toimii paineilmalla.
  • Kytke CNC-koneen virta päälle [KUVA]- tämä TÄYTYY tehdä ennenkuin käynnistät ohjauskoneen LinuxCNC-ohjelmiston!
  • Käynnistä ohjauskoneelta LinuxCNC ja kytke monitorit (plasmakopin kamera ja tietokoneen näyttö) päälle.
  • Lataa aiemmin generoimasi G-koodi
  • Klikkaa 'emergency stop off' tai paina 'F1'
  • Kotiuta (home) jokainen akseli (X,Y,Z) erikseen [SCREEN CAP]
    • [Työtä aloitettaessa tulevat LinuxCNC virheilmoitukset ovat “normaalia” (?)]
Työstökappaleen asettelu
  • Aseta leikattava kappale (metallilevy) plasmaleikkurin pedille. Massaltaan ja/tai dimensioiltaan hyvin pienten levyjen (tarkka) leikkaaminen ei käytännössä ole mahdollista, koska plasmaleikkurin ilmavirta, jäähdytysvesisuihku ja leikkuupään eristekupin kontakti helposti liikuttavat kappaletta.
  • Työstökappaleen päälle voi laserleikkurin tapaan asettaa painoja kunhan ne eivät MISSÄÄN NIMESSÄ osu plasmaleikkurin polulle.
  • Aja leikkuupää haluamaasi 'nollapisteeseen' eli leikkuun aloituskohtaan ja klikkaa (haluamallesi akselille) “touch off”. Plasmakopissa on myös langaton näppäimistö, jolla leikkuupään voi potentiaalisesti tarkemmin/nopeammin ajaa juuri haluttuun aloituskohtaan. Ohjauskoneen LinuxCNC piirtää näytölle leikkuupään liikkuman polun, mikä saattaa myös auttaa kohdistamisessa.
  • Plasmaleikkurissa X on pitkä akseli ja kamerakuvassa (jostain utopistisesta syystä) Y-akseli on peilikuvana (oik/vas).
Leikkaus
  • Kiinnitä maadoituskaapeli kiinni leikattavaan kappaleeseen. [KUVA]
  • Kytke plasmaleikkurin virta päälle. Säädä leikkausteho ja valitse leikkausmoodi. Leikkausmoodikytkimessä keskimmäinen valinta on de facto eli normaaliin leikkaukseen soveltuva asetus ja ylimmäinen valinta reikälevylle soveltuva asetus. [KUVA]
  • Avaa paineilmaventtiili. [KUVA]
  • Avaa vesihana, mutta vain noin kaksi kolmasosaa maksimista (turha haaskata vettä).Water Shut-off Handle.
Yleisiä plasmaleikkausvinkkejä
  • Plasmaleikkuri tekee varsin hyvää jälkeä pitempien yhtenäisten leikkuu'vetojen' kanssa, mutta jokainen leikkuun aloitus (plasmakaaren sytytys) tuottaa normaalia leikkuusaumaa leveämmän alkureiän ja normaalia enemmän pursetta. Leikkuun aloitus kannattaa, jos vain mahdollista, tehdä 2-5mm varsinaista leikkuurajapintaa ulompana/sisempänä ja kaaren sytyttyä siirtää leikkuupää ympyräkaaren tai spiraalin muotoisella polulla varsinaiselle leikkuu-uralle. Plasmakaaren välitön sammutus leikkauksen loputtua aiheuttaa myös huonomman jäljen, minkä vuoksi myös plasmaleikkuun lopetuksessa käytetään 'lead-out'-geometriaa eli sisääntulon tapaan kaaren ohjausta leikkausurasta poispäin ja sammutusta vasta tietyn etäisyyden päässä. Esimerkiksi Fusion 360:n post-processor pystyy automaattisesti käyttäjän syöttämillä parametreilla (lead-in/out-kaaren säde/halkaisija) generoimaan optimaalisen leikkauspolun koodin.
  • Plasmaleikkuri ei todellakaan ole ideaalityökalu (pienten) reikien tekemiseen. Plasmakaaren sytytys itsessään on jo varsin epätarkka prosessi, ja plasmaleikattavien reikien halkaisijan tulisi olla leikattavan kappaleen paksuutta pienempi. Jos pieniä reikiä on pakko plasmalla tehdä, järkevintä olisi ehkä ajaa plasmaleikkuupää 'porattavan' reiän keskipisteeseen ja polttaa yksittäinen piste, joka sitten mekaanisesti porattaisiin haluttuun mittaan. Fusion 360 ei kuitenkaan (vielä) tätä ominaisuutta tue.
  • Kromi/nikkelipitoisia metalleja kuten RST/HST (ruostumaton/haponkestävä teräs) leikattaessa kannattaa oleilla leikkuun aikana kopin ulkopuolella ja pitää ovi kiinni.

[pään ajo näppiksellä, kohdistus, nosto/lasku] [nuolilla ajo oik/ylös] [file → edit: feed - F360:n jälkeen varmaankin ainut komento jota pitää säätää. Älä sorki G-koodia jos et oikeasti osaa!]

F8: nostaa ja laskee pään. Lasketusta päästä valuu hieman vettä materiaalille.

Jos haluat konfiguroida postprosessorin:

Työstöliikkeen alku

  • M8 Leikkuupä alas * G4 P0.2 Odotetaan 0,2 sekuntia että leikkuupää on alhaalla
  • M3 Plasmaliekki päälle * G4 P0.6 Odotetaan 0,6 sekuntia että liekki läpäisee materiaalin. Tätä voi tarvittaessa kasvattaa, jos yrittää jotain paksua leikata.

Työstöliikkeen loppu

  • M5 Plasmaliekki pois päältä * M9 Leikkuupää ylös

Fusion 360 postprosessori

Käytön jälkeen

Olisi suotavaa siivota jälkensä ja sammuttaa laitteet mikäli muut jäsenet paikan päällä eivät tarvitse sitä. Tästä saattaa vielä puuttua huomioitavia asioita. Lisätään. Täytä lokikirjaan (beige vihko roikkuu plasmakopin sisällä oven vieressä) miten meni noin niin kuin omasta mielestä. Hyvin, huonosti minkälaisilla parametreille, mitä materiaalia plasmasit yms. vapaa muotoilu. Ideana olisi että saadaan kerättyä tietoa siitä miten erilaiset prosessit onnistuvat. Ilmoita vikaantumisista viestimillä tai minimissään eteisen siniseen vikavihkoon.

Back to top