Tämä sivu on luonnos uudesta jäsenen ohjeesta. Työn alla.

Tälle sivulle on kerätty ohjeita ja vastauksia yleisiin kysymyksiin ja ongelmiin. Jokaisen jäsenen tulee lukea vähintään jäsenen velvoitteet ja tilan yleissäännöt. Loputkin dokumentista on suositeltavaa lukea; se sisältää paljon hyödyllistä tietoa labin tiloista ja toiminnasta.

Jäsenen velvoitteet

Ajankohtaiset tiedot jäsenmaksujen suuruudesta ja muista yksityiskohdista löytyvät liittymissivulta. Tässä muistin virkistämiseksi kooste.

  • Jäsenen tulee maksaa yhdistyksen jäsenmaksut ajallaan:
    • Tilankäyttöoikeudellisten jäsenten tulee maksaa tilankäyttömaksu joka kuukausi. Vuosimaksua ei tarvitse maksaa, jos maksaa tilankäyttömaksua. Tilankäyttömaksu tulee maksaa vaikka ei kävisikään labilla kuukauden aikana, sillä tilankäyttömaksuilla rahoitetaan labin vuokra ja muut kulut, jotka juoksevat hiljaisempinakin kuukausina. Tilankäyttöoikeuden voi aktivoida ja deaktivoida vain hallitukselle tehdyllä pyynnöllä.
    • Vuosijäsenten tulee maksaa yhdistyksen jäsenmaksu kerran vuodessa. Vuosijäsenet ovat “tukijäseniä” joilla ei ole 24/7 pääsyä tilaan, mutta heillä on kuitenkin oikeus osallistua yhdistyksen tapahtumiin ja koulutuksiin (esim. teematorstaihin).
    • Mikäli et syystä tai toisesta kykene maksamaan, ilmoita asiasta hallitukselle sähköpostitse.
  • Jäsenellä on velvollisuus seurata labin tiedotusta. [TODO: mainitse sähköpostilista ja chattikanavat tässä, mutta sähköpostilistaa pitäisi parantaa muutenkin]
  • Jäsenellä on velvollisuus noudattaa yhdistyksen sääntöjä sekä tilan sääntöjä ja ohjeita, jotka löytyvät tältä sivulta sekä tilan seiniltä. Tämän velvoitteen rikkominen on peruste tilankäyttöoikeuden eväämiselle väliaikaisesti tai pysyvästi, tai yhdistyksestä erottamiselle.

Tilan yleissäännöt

Jokainen Hacklabin tiloja käyttävä sitoutuu noudattamaan näitä sääntöjä. Nämä säännöt kattavat pääpiirteittäin tärkeimmät asiat. Yksittäisistä kohdista on kirjoitettu laajemmin myöhemmin tällä sivulla.

  • Älä käytä työkaluja tai koneita, joita et osaa käyttää. Jos et osaa käyttää, kysy; muut jäsenet kyllä opastavat. Kalliiden ja/tai vaarallisten koneiden ja työkalujen käyttö vaatii käyttökoulutuksen asian hyvin osaavalta jäseneltä.
  • Työskentele turvallisesti. Vältä tarpeettomia riskejä ja käytä asianmukaisia suojavarusteita. Tutustu labin ensiapu- ja alkusammutusvälineisiin.
  • Hacklab on päihteetön tila. Älä käytä tiloissa päihteitä äläkä ole tiloissa päihtyneenä. Sähkö- ja paineilmatyökaluilla on ehdoton nollan promillen raja.
  • Tupakointi labin tiloissa on kielletty. Tupakointipaikka on ulkona oven vieressä.
  • Alaikäisten toiminta tapahtuu Hacklabin tiloissa ohjatusti, ja alaikäiset saavat käyttää vaarallisia koneita vain täysi-ikäisen valvomana.
  • Mikäli jotakin hajoaa tai vaurioituu, ilmoita asiasta joko Matrixissa tai sähköpostitse hallitukselle. Kulutustavaran (poranterät, hiekkapaperi, juotostina jne.) loppuessa tai särkyessä tilalle saa tuoda uutta. Näin saa toimia varsinkin, mikäli tiedät olevasi kova kuluttaja.
  • Uskontoon ja politiikkaan liittyvien projektien (mainokset, banderollit, vaatteet, teippaukset yms.) tekeminen on kiellettyä. Poikkeuksia tähän ovat historiallinen tai taiteellinen konteksti, esim. pienoismallit, koriste-esineet, tai näytelmä- ja LARP-asut.
  • Älä häiritse muiden tilan käyttäjien toimintaa. Kysy lupa musiikin soittamiselle muilta paikallaolijoilta. Älä metelöi loungen läheisyydessä kokousten tai koulutusten aikana.
  • Säilytä tiloissa vain projekteja, joita aktiivisesti teet, ja vie epäaktiiviset projektit muualle. Kaikessa labilla säilytettävässä tavarassa tulee olla merkittynä omistajan nimi ja varastoinnin päivämäärä, sekä mielellään myös puhelinnumero. Pitkään [TODO: määrittele minimiaika]] epäaktiivisena lojuneet projektit ja materiaalit voidaan hävittää tai uusiokäyttää. Tilankäyttöoikeudelliset jäsenet saavat säilyttää labilla pysyvästi yhtä laatikollista tavaraa tälle merkityssä hyllyssä.
  • Tiloissa ei käy siivoojaa tai muutakaan palkattua henkilökuntaa. Tilojen yllä- ja puhtaanapito on siis kaikkien käyttäjien vastuulla. Siivoa käytöstäsi aiheutunut sotku välittömästi käytön jälkeen. Palauta työkalut käytön jälkeen omille paikoilleen. Roskisten täyttyessä vie roskapussi ulkona olevaan jätepuristimeen. Siivoa keittiö käytön jälkeen ja laita tiskit tiskikoneeseen. Mikäli sinulla on joutenaikaa, siivoa yleistiloja vaikket olisi sotkenutkaan.

Tuoreen jäsenen tarkistuslista

[TODO: ehkä tämän pitäisi olla muualla, kuin tässä artikkelissa]

Oletko uusi jäsen? Tervetuloa! Tässä tarkistuslista, jonka avulla pääset hakkeriurallasi alkuun.

  1. Kirjaudu jäsenrekisteriin saamillasi tunnuksilla ja maksa sieltä löytyvällä tilinumerolla ja viitteellä tilankäyttömaksusi (tai vuosimaksu, mikäli liityit vain vuosijäseneksi).
  2. Tutustu jäsenen ohjeeseen (luet sitä juuri nyt) ja yhdistyksen sääntöihin.
  3. Ota käyttöön labin verkkopalvelut. Jäsenrekisteritunnuksellasi pääset kirjautumaan useimpiin Hacklabin tarjoamiin palveluihin. Tärkein näistä on Matrix, Hacklabin pikaviestin, jossa tapahtuu suurin osa yhdistyksen sisäisestä viestinnästä. Kanavalle pääsee helpoiten tietokoneelta ja älypuhelimelta käyttäen Element-sovellusta, mutta vaihtoehtoisesti voit käyttää myös Telegramia tai IRCiä, koska Matrix-kanava on sillattu näihin palveluihin. [TODO: kirjoita paremmat pikaviestinohjeet ja linkitä ne tähän]
  4. Tallenna puhelimeesi Hacklabin ovinumero +358 45 269 2991. Soittamalla tähän numeroon jäsenrekisteriin ilmoittamastasi puhelinnumerosta labin ovi avautuu noin minuutiksi. Puhelu ei maksa mitään, sillä ovirobotti ei vastaa siihen. Vaihtoehtoisesti oven voi avata myös NFC-kortilla. Lisätietoja ovien käytöstä kohdassa Tilaan saapuminen ja sieltä poistuminen.
  5. Tule kuukausittaiseen yhteisömiittiin esittelemään itsesi. Yhteisömiitti järjestetään labilla jokaisen kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19:00. Tapaamisiin pyritään tarjoamaan myös etäosallistumismahdollisuus osoitteessa https://jitsi.hacklab.fi/trehacklab. Lisää yhteisömiiteistä kohdassa Yhteisömiitit.

Tapahtumat

Hacklabilla järjestettävät tapahtumat löytyvät tapahtumakalenterista. Lisäksi niistä tiedotetaan Matrixissa, yhteisömiiteissä ja toisinaan myös sähköpostitse. Erikoisempien tapahtumien aikana Hacklab ei välttämättä ole normaalisti käytettävissä – mikäli näin on, asiasta tiedotetaan hyvin etukäteen.

Yhteisömiitit ja muut kokoukset

Hacklabiin ja sen toimintaan liittyvistä asioista päätetään yhteisömiitissä, joka järjestetään labilla joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo. 19:00. Miitti on jokaiselle jäsenelle avoin ja siihen pyritään järjestämään etäosallistumismahdollisuus osoitteessa https://jitsi.hacklab.fi/trehacklab. Yhteisömiiteissä käsitellään esimerkiksi Hacklabilla järjestettäviä tapahtumia ja koulutuksia, uusien työkalujen hankintoja ja labin toimintaan tehtäviä muutoksia. Miittien asialista löytyy Nextcloudista tämän linkin takaa. Asialistaan saa lisätä kohtia ennen miittiä; miitin aikana sitä ei enää muokata.

Yhteisömiitti on paras tapa osallistua labin toiminnan kehittämiseen ja hankintoihin, ja hyvä tilaisuus tutustua muihin jäseniin. Uusien jäsenten on suotavaa tulla ainakin yhteen yhteisömiittiin esittäytymään ja tutustumaan muihin labilaisiin. Miitti kestää yleensä noin tunnin.

Yhteisömiittien lisäksi järjestetään yhdistyksen sääntömääräinen kokous kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Yhdistyksen kokoukset ovat yhteisömiittejä virallisempia ja niissä käsitellään yleensä yhdistyksen raha-asiat sekä yhdistyksen sääntöihin ja muuhun byrokratiaan liittyvät muutosehdotukset. Näiden kokousten tarkka päivämäärä vaihtelee vuosi vuodelta ja niihin lähetetään jokaiselle jäsenelle sähköpostitse kutsu vähintään viikko ennen kokousta.

Teematorstait

Hacklabilla järjestetään torstai-iltaisin niinkutsuttu teematorstai erilaisista aiheista. Aihe on yleensä aikataulutettu etukäteen kalenteriin, mutta lopullisen määrittelyn tekevät paikallaolijat. Jos aihetta ei ole tai määritelty aihe ei kiinnosta ketään ja osallistujia ilmestyy paikalle, suoritetaan vapaavalintaista hakkerointia, yleensä tilojen parantelua ja siivousta.

Yleensä teematorstaille valitaan vetäjä, joka opettaa päivän aihetta osallistujille. Tyypillisiä aiheita ovat koneiden perehdytykset, kaikenlaisten asioiden perusteiden opettelu ja labin parantelu (eli Hack the Lab). Teematorstaille ei ole tiukkaa aikarajaa, mutta yleensä se kestää tunnin tai kaksi. Jos paikalla ei ole ketään, joka haluaa vetää teematorstain, niin paikallaolijat voivat keskenään perehtyä aiheeseen. Käyttökoulutusta vaativia koneita ei kuitenkaan pidä omin päin lähteä opettelemaan.

Teematorstaiden aiheet päätetään yleensä 2-3 kertaa vuodessa, kun kalenteriin merkityt aiheet alkavat loppua kesken. Ehdotuksia kerätään yhteisömiiteissä ja Matrixissa. Kesken kaudenkin saa ehdottaa. Kuukauden yhteisömiittiä seuraavan teematorstain aihe pidetään avoimena viime hetken ideoita ja Hack the Labia varten.

Tilaan saapuminen ja sieltä poistuminen

Saapuminen labille

  1. Soita ovinumeroon +358 45 269 2991 avataksesi ovet. Soiton jälkeen ulko- ja sisäovi avautuvat noin minuutiksi. Puheluun ei vastata, eikä soittaminen maksa mitään.
    • Vaihtoehtoisesti voit avata oven myös NFC-kortilla. Näytä haluamaasi korttia (esim. TKL:n bussikortti toimii) ovikellon vieressä olevalle oranssille NFC-lukijalle. Lukija näyttää näytöllä kortin ID-numeron. Kirjaudu jäsenrekisteriin ja varaa ID-numeroa vastaava kortti käyttöösi Omat asetukset -sivulla.
  2. Kytke sisäoven sisäpuolella oleva paikalla/poissa -kytkin paikalla-asentoon, jos olet ensimmäinen paikalla.

Poistuminen labilta

Labilla on paljon neliöitä, joten jos olet jonkin työtilan viimeinen käyttäjä, niin sammuta sieltä lähtiessäsi valot ja koneet. Tämä helpottaa viimeisenä labilta poistuvan työtaakkaa.

Viimeisenä poistujana toimi näin:

  1. Kierrä labi ympäri ja sammuta kaikki valot. Samalla varmistut, että olet tosiaankin viimeinen poistuja.
    • Metallipuolen, varaston ja loungen valot sammuvat varaston puolelta Arnon akvaariota vastapäätä olevan oviaukon vasemmalta puolelta, alakertaan johtavien rappusten vierestä.
    • Puupuolen valot sammuvat työtilan puolivälistä muoviverhojen vierestä.
    • Pienempien huoneiden valot sammuvat huoneen oven vieressä olevasta valokatkaisijasta.
  2. Sammuta plasmakopin valot ja kompressori plasmakopin oven vierestä naulakkoa vastapäätä.
  3. Sulje labin tiloista ulos johtavat sisäovet, eli puu- ja metallipuolen isot liukuovet ja varastoon menevä ovi.
  4. Aseta paikalla/poissa -kytkin poissa-asentoon.
  5. Lukitse ulko-ovet ja varmista, että ne tulevat poistuessasi lukkoon.

Mikäli poistumisprosessissa on epäselvyyksiä, kysele Matrix-kanavalta.

Paikalla/poissa -kytkin

Sisäoven sisäpuolella on seinässä paikalla / pois -kytkin. Kun poistut labilta viimeisenä, laita se poissa-asentoon. Tällöin joukko pistorasioita menee virrattomiksi ehkäisten esim. tulipaloja ja laitteiden turhaa päälläoloa.

Ovet

Labin ulko-ovi on ulkona teräsportaiden yläpäässä ja valkoinen sisäovi sisäaulassa. Labin tilat alkavat vasta valkoisen oven takaa – aula on rakennuksen yleistä tilaa, eikä siihen pidä jättää romua ilman vuokranantajan lupaa. Ovet ovat normaalisti lukossa, ellei ole avoimien ovien ilta.

Ulko-ovi:

Ulko-oven vieressä on nostokytkin, jolla oven saa pysyvästi auki tai lukkoon. Jos olet viimeinen labilta poistuja, laita kytkin lukitusasentoon ja varmista, että ulko-ovi lukittuu perässäsi. Lähtökohtaisesti kytkin pidetään auki-asennossa vain avointen ovien ja joidenkin muiden tapahtumien aikana.

Sisäovi:

Jos olet viimeinen labilta poistuva, sulje ovi ja varmista, että se tulee lukkoon perässäsi. Oven lukkomekanismi ei aina mene itsestään lukkoon.

Lastauslaiturin nosto-ovet:

Ovien vasemmassa laidassa on lukitussalpa, jonka täytyy olla reiässään, jotta ovi pysyy kiinni. Poistuessasi tarkista, että nämä ovat säpissä.

Pysäköinti

Henkilöautoja saa pysäköidä pihassa oleviin vapaisiin ruutuihin, poislukien varatuksi merkityt. Kadun varresta löytyy lisää paikkoja, jos pihassa on täyttä. Lastauslaiturien eteen saa pysäköidä vain iltaisin – naapurin varastolle tulee ja sieltä lähtee tavaraa päivisin. Jätä vasemmanpuoleisin laituri aina vapaaksi myös illalla.

Polkupyöriä voi pysäköidä rappusten läheisyyteen sekä aulatilaan, kunhan huolehtii, etteivät ne ole tiellä.

Ajoneuvojen pitkäaikainen säilyttäminen pihassa ja labin tiloissa on kielletty. Piha on taloyhtiön hallinnoima, ja yhdistys ei vastaa siitä, jos autosi hinataan pois.

Siivoaminen ja työtilojen ylläpito

Koska hacklabillä ei ole henkilökuntaa, myös sen ylläpito on jäsenistön vastuulla. Eteisestä löytyy tehtävälista (kuva 1) ja aarrekartta (kuva 2), josta jokainen voi valikoida mieleisensä ylläpitotehtävän. Listaan voi merkitä oman nimimerkin, kun tehtävä on suoritettu. Jokaisesta suoritetusta tehtävästä saa kourallisen hakkeripisteitä.


Kuva 1: viikottainen tehtävälista


Kuva 2: aarrekartta

Jätteet

Hacklabilla jätteet lajitellaan yleisten hyvien tapojen mukaisesti mm. puu-, puru-, metalli- bio- ja sekajätteeksi, sekä vaaralliseksi jätteeksi. Lisäohjeita jätteen lajitteluun https://pjhoy.fi/lajitteluhaku/
Jäteastioilla ei ole virallista tyhjentäjää, joten jokaisen jäsenen on syytä osallistua tarvittaessa niiden tyhjentämiseen. Seka- ja biojätteelle löytyy keräyspisteet kiinteistön pihasta. Muut jätteet voi kuljettaa esimerkiksi labin peräkärryllä läheiselle Nekalan jäteasemalle https://pjhoy.fi/jäteasema/tampereen-jateasemat/.

  • Sekajäte: Labilla on muutamia jätesäkillä varustettuja sekajäteroskiksia. Kun säkki tulee täyteen, vaihda tilalle uusi jätesäkki ja vie täysi säkki pihalla olevaan jätepuristimeen. Se harmaa metallinen kontti siinä piipun juuressa.
  • Puujäte:
    • Polttopuuksi kelpaava puu: Paloitellaan noin 35 cm pätkiksi niille varattuihin laatikoihin.
    • Levynpalaset, polttopuuta pienemmät palikat yms.: Puupuolelle Puujäte-roskiksiin. Tyhjentäkää Puujäte-roskikset jatkossa (16.3.2022→) pihan jätepuristimeen.
    • Purut, lastut, tikut: Sekajäteastiaan. Palaa Tammervoimassa iloisella liekillä.
    • Painekyllästetty puu: Tätä ei pidä työstää sisätiloissa, puru ja jämäpalat ovat vaarallista jätettä. Toimita esim. Nekalan jäteasemalle.
  • Metalli: Lastauslaiturilla olevaan keräyslaatikkoon.
  • Biojäte: Kiinteistön pihassa sijaitsevaan biojäteastiaan. Jätepuristimen vieressä. Vie heti pois haisemasta. Kiitos.
  • SER eli sähkö- ja elektroniikkaromu: Harmaa pussiton roskis sijaitsee elektroniikkapuolella.
  • Vaarallinen (ent. ongelma-)jäte: Paristot, akut, maalit, lakat, liuottimet, öljyt yms. Ei keräystä labilla – vie itse vaarallisen jätteen keräyspisteeseen, esimerkiksi Nekalan jäteasemalle.
  • Pullot ja tölkit Keräyspiste löytyy keittiöstä.
  • Isot esineet: Vie itse pois labilta.

Kiinteistön jäteastioiden sijainti:

Työkalujen, koneiden ja työtilojen käyttö

Labilla on sekä labin omistamia työkaluja että jäsenten labille lainaamia työkaluja (kts. työtila-sivu ja työkaluja-sivu). Kaikki käsityökalut ovat jäsenten vapaassa käytössä sillä ehdolla, että jäsen osaa käyttää sitä hajoittamatta työkalua. Jos et osaa, kysy. Käytön jälkeen työkalu palautetaan omalle paikalleen.

Koneiden käyttö vaatii tilankäyttöoikeuden. Isoja koneita saa käyttää ainoastaan käyttökoulutuksen omaava henkilö.

Yleiset työskentelyohjeet

Ennen työskentelyn aloittamista:

  • Tiedä, mitä olet tekemässä. Älä käytä työkaluja tai koneita, joita et osaa käyttää. Jos et osaa, kysy.
  • Varmista työkalun kunto. Rikkinäinen käsityökalu harmittaa, mutta rikkinäinen sähkötyökalu tai kone voi olla vaarallinen.
  • Tarkista, että työpiste on siisti ja turvallinen.
  • Puukoneissa varmista, ettei koneen pölysuodatin ole tukossa.
  • Käytä asianmukaisia suojavarusteita. Labilta löytyy suojalaseja, -maskeja ja kuulosuojaimia. Voit myös tuoda omat ja säilyttää niitä laatikossasi.

Työn jälkeen:

  • Palauta työkalut paikoilleen. Vie jäljelle jääneet materiaalit materiaalivarastoon ja jämäpalat roskiin.
  • Jos jotain merkittävää hajosi (kone simahti, viimeinen poranterä katkesi), ilmoita asiasta eteenpäin ja/tai tuo korvaava tilalle.
  • Jos käytit kulutustavaran loppuun (ruuvi, teippi, hiekkapaperi, jne.), ilmoita asiasta eteenpäin ja/tai tuo korvaava tilalle.
  • Siivoa sotkusi! Jätä työkalut ja työpiste siistimmiksi, kuin ne olivat aloittaessasi.
  • !! SIIVOA SOTKUSI !!

Hajoamiset

Välillä jotain hajoaa tai havaitset jonkun asian/esineen hajonneen. Mikäli hajonnut asia on merkittävä, kuten kalliimpi työkalu, kone tai viimeinenkin poranterä, ilmoita asiasta Matrixiin tai hallitukselle. Vahingoista tai tavallisesta kulumasta johtuvia särkymisiä ei laskuteta yksittäisiltä jäseniltä, mutta mikäli hajotit asian törkeällä huolimattomuudella (esim. käytit konetta, johon et ole saanut käyttökoulutusta ja rikoit sen), yhdistys voi pyytää sinua osallistumaan sen korvaamiseen tai korjaamiseen.

Poranteriä katkeilee jatkuvasti. Jos olet kova katkoja, osta labille vaikka uusi setti rautakaupasta, niin olemme sujut.

Myös vannesahan terä katkeaa välillä. Ei kannata hermostua, mutta kannattaa ilmoittaa hallitukselle tai jollekin, joka osaa sen vaihtaa. Tärkeintä on, että kone ei ole poissa käytöstä turhaan.

Täytä eteisen siniseen lainaus/hajoamisvihkoon havainnot (nimi, päivämäärä, mitä) Esim. “John Doe, 27.9.2021, kampikammion kattovalo palanut”.

Lainaaminen

Tilankäyttöoikeudelliset jäsenet voivat lainata työkaluja ja tarvikkeita labilta lyhyeksi ajaksi. Täytä eteisen siniseen lainaus/hajoamisvihkoon tiedot (nimi, päivämäärä, mitä, milloin palautuu). Pidemmissä lainoissa (useampi päivä) ilmoita myös sähköpostitse hallitukselle.

Kaupallinen toiminta

Jäsenen tekemä kaupallinen toiminta (esim. myytäväksi tarkoitettujen tuotteiden teko tai kierrätettyjen tavaroiden huolto jälleenmyyntiä varten) on labilla sallittua ilman erillistä lupaa, jos se on pienimuotoista eikä häiritse muita tilankäyttäjiä. Kaupalliseen toimintaan käytetyt materiaalit ja kulutusosat on aina korvattava.

Kaupallinen toiminta lakkaa olemasta pienimuotoista, jos sitä harjoitetaan useita kertoja viikossa tai jos sen tuotot ovat satoja euroja kuukaudessa. Jos toimintasi ylittää nämä rajat, ota yhteys hallitukseen ja sovi miten toimitaan. Tyypillinen korvaus on 10% toiminnan tuotoista, mutta yksityiskohdat neuvotellaan tapauskohtaisesti.

Kaupalliset työt olisi hyvä ajoittaa virka-aikaan tai päivälle, jolloin labilla ei ole yleensä ruuhkaa. Esimerkiksi pitkiä kaupallisia 3D-tulostuksia tai laserleikkauksia ei ole suositeltavaa tehdä ilta-aikaan, jolloin koneille löytyy usein henkilökohtaistakin käyttötarvetta.

Turvallisuus

Labilla työskennellessä tulee noudattaa turvallisen työskentelyn periaatteita. Tarpeettomia riskejä tulee välttää ja riittävästä riskiarvioinnista on huolehdittava ennen kuin ryhdytään toimeen. Selvitä etukäteen, mihin ensiapu- ja alkusammutusvälineet ovat sijoitettu. Käytä aina kulloiseenkin tehtävään asiaankuuluvia suojavälineitä. Tutustu pelastussuunnitelmaan ja huolehdi että kulku pelastusreiteillä on esteetön. Pidä työskentelytilat siistinä ja siivoa jälkesi työskentelyn jälkeen.

Paloturvallisuus

Hacklabilla on kaikenlaista tulipaloriskin mahdollistavaa tavaraa, jonka kanssa tulee olla varovainen. Paloturvallisuus on erityisen tärkeää puutyötilassa ja tulityötilassa. Palotarkastajakin on tästä meitä joskus muistuttanut.

Puutyötilassa työskennellessä tulee varoa etenkin pölyräjähdyksen riskiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että puutyötilassa tulee imuroida ja puhdistaa pölysuodattimet jatkuvasti. Jos teet puutyötilassa pölyttäviä töitä, imuroi vähintään niiden päätteeksi. Koska pölyllä menee aikaa laskeutua, pelkästään tämä ei kuitenkaan riitä, joten puutyötilassa tulee imuroida muulloinkin.

Tulityötilassa on räjähdysalttiita kaasuja. Niiden tuottaman palovaaran toivoisi olevan selvä kaikille.

Yöpyminen

Labilla yöpyminen on kielletty. Rakennuksessa ei ole palomääräysten mukaisia yöpymiseen soveltuvia tiloja.

Tavaroiden ja projektien säilytys

Hacklab ei ole vuokravarasto, eikä pinta-ala riitä jokaisen jäsenen jokaisen projektin säilyttämiseen ikuisesti. Säilytä siis labilla vain sellaisia projekteja, joita oikeasti teet, ja vie epäaktiiviset projektit muualle.

Tilankäyttöoikeudellisilla jäsenillä on lupa säilyttää labilla pysyvästi yhtä muovilaatikkoa. Laatikkohylly löytyy laserleikkurin käytävän päästä. Laatikon päädyssä tulee lukea jäsenen nimi selvästi. Standardilaatikko on SmartStore Classic 15 (kuva alla), joita voi ostaa esimerkiksi monista marketeista. Laatikkoon on selvästi merkittävä omistajan nimi ja yhteystieto, jolla omistajan saa kiinni (esim. sähköposti tai puhelinnumero).

Laatikon ulkopuolella väliaikaisessa säilytyksessä olevat esineet tulee varustaa nimellä ja parasta ennen -päivällä. Parasta ennen -päivä on päivä, jolloin projekti arviosi mukaan valmistuu ja viet sen pois, kuukauden tarkkuudella. Jos esineessä ei ole nimeä tai parasta ennen -päivä on mennyt ohi, se oletetaan bonkiksi ja voidaan viedä pois tai ottaa toisen jäsenen käyttöön. Käytä kuitenkin järkeä juuri vanhentuneiden säilytysten kanssa, sillä unohtaminen on inhimillistä.

Tavaroita ja projekteja säilytetään varastossa, ei käytävillä tai askartelutiloissa! Jos projektisi ei mahdu varastoon tai sinulla on erikoisempia säilytystarpeita, pyydä hallitukselta etukäteen poikkeuslupa. Älä laita hyllyyn muovipusseja, irtonaisia pikkuesineitä, vaatteita jne. Laita tavarat muovi- tai edes pahvilaatikkoon niin, että sitä pystyy siirtämään tarvittaessa helposti. Älä säilytä lattialla mitään, mikä mahtuu hyllyyn.

Materiaalit (esim. vanerilevyt ja puupalikat) eivät ole poikkeus näistä. Jos et merkitse niitä asianmukaisesti, ne ovat vapaasti muidenkin käytettävissä. Jos et halua viedä materiaaleja pois, poista niistä nimesi ja vie asianmukaiseen materiaalihyllyyn, näin vapaa materiaalikin on selkeästi tunnistettavissa.

Tampere Hacklab ry ei vastaa säilytettävien tavaroiden vahingoittumisesta tai häviämisestä Hacklabin tiloissa.

Vuokrattava säilytystila

Tilankäyttöoikeudelliset jäsenet voivat vuokrata labilta säilytystilaa keskeneräisille projekteille lisämaksua vastaan (hinnat 07/2021):

  • Rullakko tai lavapaikka 20 €/kk (isossa varastotilassa)
  • Projektihylly 10 €/kk (Smartstore-hyllyjä vastapaatä sijaitsevat hyllyt)
  • Lukollinen kaappi 10 €/kk (sijaitsee eteisaulassa)

Lisätietoja vapaista säilytystiloista voi kysellä sähköpostitse info@tampere.hacklab.fi tai yhdistyksen pikaviestimissä. Lyhytaikaisen lisätilan tarpeen voi maksaa korkeampana tilankäyttömaksuna normaalin tilankäyttömaksun yhteydessä tai Zettlellä siten, että säilytystilan yhteyteen tulostaa näkyvälle paikalle kuitin suoritetusta maksusta. Vuokratun tilan yhteyteen tulee selkeästi merkitä vuokraajan nimi tai tunnettu nimimerkki ja sähköpostiosoite, josta vuokraajan tavoittaa.

Pidempiaikaisissa tilatarpeissa ota yhteyttä info@tampere.hacklab.fi.

Mitä tehdään kun maksut jäävät rästiin?

  • Vuokraajalle annetaan 1 kuukausi aikaa korjata tilanne tai mahdollisuus sopia asiasta hallituksen kanssa. Tämä kuukausi sisältää mahdollisuuden tyhjentää tila omista tavaroista.
  • Jos maksut puuttuvat kahdelta kuukaudelta, tila voidaan ilmoituksen jälkeen tyhjentää ja se voidaan vuokrata seuraavalle. Tilaan mahdollisesti jätetty tavara hävitetään tarvittaessa vuokraajan kustannuksella. Siivouksesta laskutetaan 100 € kertaveloitus.

Materiaalit

[TODO: selitetään labin yhteisten materiaalien, kuten ruuvien, bonkkiakryylien, jne. käyttö, sekä omien materiaalien säilytys, ja maksulliset materiaalit ja bonkki jne.]

Labin parantaminen

[TODO: ota mitat ja tee, hankinnat, kulukorvaukset]

Keittiö ja juomakassa

[TODO: keittiön käyttö, limppareiden piikkijärjestelmä, jne.]

Back to top